EU är i en kris gällande regionens konkurrenskraft, enligt en EU-rapport. Produktivitet, innovation och ekonomisk tillväxt är generella problem för regionen, konstateras det.
Unionen måste agera och Sverige ser att det finns potential att ta marknadsandelar i batterisektorn.
Sverige har därför med stöd av Tyskland och Frankrike lanserat ett förslag om att stärka batterisektorn genom ekonomiskt stöd och minskad regelbörda, vilket Busch ska argumentera för i Bryssel.
– Vårt sätt att möta Northvoltkrisen – som inte är en svensk kris utan en europeisk angelägenhet – är att få frågan på agendan och pressa kommissionen om en stärkt europeisk batterisektor, säger Ebba Busch.
”En angelägenhet för hela västvärlden”
Den gröna omställningen är enligt Ebba Busch större än individuella företag – det är geopolitik.
– Vi har inte råd att vara så naiva som vi var med rysk gas. Vi kan inte riskera att den gröna omställningen i Europa blir en kinesisk omställning.
Hon berättar om ett samtal med den kanadensiska näringsministern som även lägger vikt vid frågan.
– De ser det inte bara som en europeisk angelägenhet utan en angelägenhet för hela västvärlden. Att ha konkurrenskraftig, högkvalitativ och riktigt grön batteritillverkning på västerländsk mark, berättar Busch.
Hon fortsätter:
– De ser risken att Kina annars kommer att göra som de gjorde med solcellsmarknaden: Ta över den.
Busch om de välbetalda amerikanerna
SVT kunde i onsdags avslöja att Northvolt de kommande månaderna kommer att betala miljonbelopp till två nya amerikanska styrelseledamöter.
Förutom flera 100 000 kronor i månadslön kommer amerikanerna att få 55 000 kronor för varje dag de ägnar fyra timmars arbetstid åt Northvolt.
I videon ovan hör du Ebba Busch kommentera SVT:s avslöjande och prata om Northvolts kommande amerikanska rekonstruktion.