”Innan det gick ner i en dykning avtog farten” – hör Peter Swaffer om utredningen Foto: SVT / Pontus Lundahl, TT

Efter flygolyckan i Umeå: Haveriutredningen är klar

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer miste livet när flygplanet lastat med fallskärmshoppare föll rakt ner i marken utanför Umeå i juli 2019. Nu är Statens haverikommission klara med sin olycksutredning, men slutrapporten dröjer.

– Vi vet vad som hänt och varför, säger Peter Swaffer, avdelningschef.

Det hördes ett sus genom luften och sedan en ovanlig tystnad. Flera personer blev vittnen till den hemska flygkraschen på ön Storsandskär i Umeå 14 juli i fjol. Planet störtade från cirka 4 000 meters höjd rakt ner i marken. Alla nio ombord omkom.

Haverikommissionen har sedan dess samlat bevis som kan berätta vad som fick planet att störta. Nu är utredningen klar, men inte slutrapporten.

Flygkraschen i Umeå

– All faktainsamling är färdig. Vi vet alltså vad som hänt och varför det hänt, säger Peter Swaffer vid Statens haverikommission.

Kan du säga redan nu varför olyckan inträffat?

– Jag kan inte det. Det gör vi aldrig innan slutrapporten är klar.

Färdig rapport i juli

Det dröjer alltså än. När rapporten är klar ska den ut på extern remiss i 60 dagar innan den presenteras så att bland annat flygplanstillverkaren, Transportstyrelsen och andra myndigheter får läsa igenom den.

Först i början av juli räknar haverikommissionen med att publicera.

Ni är rätt säkra på vad som orsakat kraschen, hur kan ni vara det?

– Alla utredningsaktiviteter pekar på samma sak. Det finns inget som pekar på nåt annat.

Vid en delrapport som presenterades i september förra året framkom bland annat att planet varit baktungt vid starten. Det är en faktor som försvårat flygningen, enligt haverikommissionen.

Presenterade fakta för anhöriga

Nyligen, i mars, fick anhöriga, myndigheter och tillverkaren ta del av den fakta som haverikommissionen fått fram. Under det så kallade haverisammanträdet ges aktörer möjlighet att komma med inspel om vad som hänt. 

– Det skulle kunna vara så att vi har kommit fram till nåt som tillverkaren har en annan syn på. Men nu fick vi inte några synpunkter, vilket bekräftar att vi är rätt ute, säger Peter Swaffer.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet