Efter förhandling drar Vårdförbundet i Västerbotten tillbaka flera av varslen. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Efter förhandlingar: Facket i Västerbotten drar tillbaka varsel på vissa avdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter förhandlingar med Region Västerbotten drar Vårdförbundet tillbaka de strejkvarsel som bedömts som samhällsfarliga. Men merparten av varslen ligger kvar och träder i kraft 4 juni om parterna inte enas innan dess.

Strejkvarslet dras tillbaka för den medicinska akutvårdsavdelningen (MAVA), bild och funktionsmedicin i Lycksele och Umeå samt för anestesi, operation och intensivvård (AnOpIva) på Operation1 på Norrlands universitetssjukhus.

Vårdförbundet har även ändrat de varsel som är lagda för enheterna klinisk fysiologi och kardiologi vid Hjärtcentrum.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Vi gör allt vi kan för att minimera konsekvenserna för invånarna även under en strejk. Den rådande blockaden har redan gett oss stora utmaningar med fördröjningar, inställda operationer och mottagningar som tvingats stänga, säger Elisabeth Karlsson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Flera strejkvarsel ligger kvar

Eftersom förhandlingarna avslutats i enighet kommer inget ärende att gå till den centrala nämnden som bedömer om en konfliktåtgärd är samhällsfarlig, enligt Vårdförbundet.

Merparten av Vårdförbundets varsel ligger kvar som tidigare.

– Regionerna har makten att ge SKR mandat så att det blir möjligt att lösa konflikten så snabbt som möjligt. Vi tar alltid ansvar för de patienter vi har framför oss, regionerna har ansvar för att det finns hälso- och sjukvård som möter befolkningens behov, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet centralt, i ett pressmeddelande.

Strejk från 4 juni

Vårdförbundet varslade inledningsvis om blockaden efter att parterna inte lyckats nå en överenskommelse i förhandlingar om de anställdas arbetstider och löneutveckling.

Det lagda strejkvarslet träder i kraft 4 juni om inte parterna lyckas enas innan dess.

Sjuksköterskan Wilma Andersson går i en sjukhuskorridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förhoppningen är att få bättre arbetsvillkor så att vi orkar jobba i längden” – hör sjuksköterskan Wilma Andersson berätta varför hon stödjer Vårdförbundets krav. Foto: SVT/Tommy Forsgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet