En mås sitter på rådhustorget i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är rätt äckliga” – se vad Umeåbor tycker om måsarna i centrum och vad kommunen tänker göra åt det. Foto: Stefan Brännström/SVT.

Efter måslarmet i Umeå – kommunen startar utredning: ”Alla måste ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har fiskmåsar rört upp känslor i Umeå. Nu startar kommunen en utredning för att få bukt med problemen.

– Jag blir jätteirriterad och får högt blodtryck, säger Umeåbon Carin Andersen Vretsjö.

Larm om fåglar som stör matgäster och skapar oreda på torget – det är en del av ett tilltagande måsproblem som både krögare och umeåbor vittnar om.

– Det har varit ganska stökigt och man har märkt att det har varit mer måsar än vad det brukar vara. Många kunder blir ju rädda, säger Alva Christiansen som säljer glass på Rådhustorget.

Startar utredning

Umeå kommun håller redan på att byta ut stans skräpkorgar så att det ska bli svårare för fåglarna att komma åt matrester.

Till hösten kommer kommunen också att starta en utredning för att se över hur man kan minska på problemet. En lösning skulle kunna vara att se över eventuella bon under broar eller vid fastigheter.

– Men sedan måste alla ta ett ansvar för att inte skräpa ner eller mata fåglarna, säger Daniel Södö som är renhållningsansvarig på gatu- och parkförvaltningen.

Åtgärder inför våren

När är utredningen klar?

– Vi siktar på åtgärder inför våren. Vi har en period mellan 1 april och 31 juli då måsen är fredad så åtgärder behöver vara på plats innan dess, säger Daniel Södö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.