En delad bild med två sektioner: till vänster syns en Philip Bärring, Skellefteå kommuns nya demokratiutvecklare i en grå tröja sittande inomhus. Till höger finns en närbild på en skylt som säger ”Skellefteå” utomhus, med snö på marken runt omkring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad fick Philip Bärring för lön och vad ska han göra på jobbet? I videon svarar han om nya tjänsten på Skellefteå kommun. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Efter Skellefteå kommuns udda jobbannons – Philip fick tjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun utannonserade en tjänst där sökande själv fick bestämma titel, arbetsuppgifter och lön. Nu är platsen tillsatt. Philip Bärring fick jobbet – och titeln blir demokratiutvecklare.

– Det är otroligt glädjande att jag fick den här tjänsten, säger han.

Totalt kom det in 535 ansökningar till tjänsten. Rekryteringen har fått en del kritik och ifrågasatts av en arbetsrättsjurist.

Nu är det klart att det är Philip Bärring, 29 år, som får jobbet. Hans titel blir demokratiutvecklare och han ska jobba för att minska avståndet mellan invånare och beslutsfattare.

– Det känns väldigt rätt eftersom det händer så otroligt mycket här. Hur känner alla som bott här länge inför samhällsomvandlingen? Och hur ska vi ta emot inspel från alla nya som flyttat hit? Hur vi ska få inspel från alla dem känns otroligt viktigt, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd.

Kommer från Stockholm

Philip Bärring bor för tillfället i Linköping men är ursprungligen från Stockholm. Han har en kandidatexamen i kulturantropologi med fokus på Sveriges politiska kultur och kommer närmast från en tjänst som forskningsassistent vid Stockholms universitet.

Tjänsten i Skellefteå är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning.

I videon berättar Philip Bärring vad han får för lön och vad han ska göra på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.