Resterna av en nedbrunnen byggnad med kollapsade takdelar och rök som stiger upp i luften. I bakgrunden syns en tegelpipa och dimma som skapar en dyster atmosfär. Markytan är ojämn och det finns brända rester av material runt omkring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som finns kvar efter storbranden i Borgafjäll. Foto: Evelina Hellström

Efter storbranden i Borgafjäll: ”Det är hjärtesorg i byn”

Uppdaterad
Publicerad

Fjällhotellet Borgagården ligger i ruiner. Borgafjäll är i chock efter storbranden. Många vill nu stötta ägarna och det har bland annat startats en insamling.

– Det är svårt att sätta ord på vad man känner. Det är en sorg att se något så fint och väl uppbyggt brinna ner, säger bybon Evelina Hellström.

På onsdagsmorgonen larmades brandvärnet till Borgagården i Borgafjäll i Dorotea kommun då restaurang- och receptionsdelen av stughotellet stod i lågor.

Branden spred sig och byggnaden totalförstördes.

Evelina Hellström är en av de 74 personer som bor året runt i fjällbyn – och hennes man är en del av brandvärnet.

– Jag vaknade av hans larm och trodde inte det var sant när han sa att han skulle åka till adressen där stughotellet ligger, säger Evelina Hellström.

”Alla i byn sörjer”

Evelina Hellström säger att det är hjärtesorg i byn och att många tänker på ägarparet som vigt sitt liv åt verksamheten som nu brunnit upp.

– Det är svårt att sätta ord på vad man känner, det är en sorg att se något så fint och väl uppbyggt brinna ner, säger hon.

Startat insamling

Efter att räddningstjänsten avslutat sin insats är fastighetsägarna ansvariga för att minst ett dygn bevaka den nedbrunna byggnaden från att börja brinna igen.

Borgafjällbor har efterlyst personer som kan ställa upp och bevaka platsen – så att ägarparet inte behöver göra det ensamma.

Det har även startats en insamling till ägarna. Initiativtagaren skriver: ”Vi är många som älskar Borgagården och vill hjälpa ägarna att behålla hoppet”.

En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra sidan visar en stor byggnad i brand, med flammor och rök som stiger upp från taket, medan den högra sidan visar en brandman i hjälm och skyddskläder. Marken framför byggnaden är gräsbevuxen och det finns en brandslang synlig på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu är det borta” – I videon berättar ägaren och deltidsbrandmannen Joakim Engwall om branden och släckningsarbetet under onsdagen. Foto: Privat, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.