En man håller i en vattentank utanför en bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vill att det ska komma vatten när man vrider på kranen” – kommunalrådet och boende i Åsele berättar om den senaste tidens problem, och underhållsbehovet. Foto: Berno Jonsson/SVT

Efter vattenläckan i Åsele – kommunen behöver renovera för hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vattensituationen har varit kaotisk i Åsele – när stora delar av befolkningen varit utan vatten i veckor. Vatten och avloppsnätet måste renoveras och bytas ut. Det kostar hundratals miljoner kronor. Kommunalrådet kräver nu att staten skjuter till pengar till landets fattigaste kommuner.

– Det är en underhållsskuld som är enorm för hela landet, säger kommunalrådet Andreas From (S).

I två omgångar under de senaste sju veckorna har det uppstått vattenläckor i Åsele samhälle och i utkanterna, vilket har gjort att stora delar av befolkningen har varit utan vatten.

– Jag förstår medborgarnas frustration, men våra tekniker har jobbat hårt nästan dygnet runt för att åtgärda felen. Vi har ställt ut vattentankar och låtit folk duscha i sporthallen. Nu har vi äntligen läget under kontroll och de flesta har fått tillbaka sitt vatten, säger kommunalrådet Andreas From (S).

Vill ha pengar från staten

Flera av landets kommuner har vatten- och avloppsledningar från 50-talet och är i stort behov av renovering och utbyte av ledningarna.

I Åsele handlar det om hundratals miljoner kronor. Nu kräver kommunalrådet att staten tar ett helhetsgrepp och skjuter till pengar till kommunerna för det här ändamålet.

– Det här är en underhållsskuld som är enorm för hela landet och för oss är det inte ens möjligt att byta ut hela vatten- och avloppsnätet. Staten måste ta sitt ansvar i den här frågan och framförallt gentemot de små kommuner som inte haft samma utbyggnad som de stora städerna och kommunerna, säger Andreas From.

Det statliga ansvaret ska utredas

Men vem från statligt håll som är ansvarig för frågan är inte så tydligt. På regeringskansliet bollas frågan mellan infrastrukturministern, civilministern och miljöministern. Nu ska Riksrevisionen granska problemet.

– Statens ansvarsfördelning är delad mellan flera olika myndigheter. Detta kan göra den otydlig och splittrad. Samtidigt finns tecken på att investeringarna är eftersatta, säger Joakim Grausne som är projektledare på Riksrevisionen.

Granskningen ska vara klar i februari år 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.