En hätsk debatt har rasat i Lycksele den senaste månaden efter att kostenheten infört mer ekologisk, närproducerad och vegetarisk mat på skolmatsedeln. Maten har bland annat jämförts med grismat och kökspersonal har blivit personligt påhoppade på gatan efter förändringen.
Det finns dock de som tar den nya menyn i försvar – däribland elever i årskurs 6 på Södermalmsskolan. Efter att de gjort ett studiebesök på Tannbergsskolan kök, där kostchefen Klaus Dudenhöfer berättade om visionen med skolmaten, valde eleverna att skriva en insändare i Folkbladet för att lyfta fram den nya matsedelns positiva sidor.
– Vi kommer aldrig ha en meny där vi tycker att allt är jättebra, men nu har vi haft en meny där maten varit närproducerad och hemlagad och med bra grejer för våra barn och ungdomar. Jag har svårt att se varför vi inte skulle tycka att det är en bra sak, säger läraren Angelica Olofsson Kraft.
”Förstår inte varför vi ska byta”
Efter höstlovet ändras skolmatsedeln tillbaka till den gamla igen, vilket innebär mer halvfabrikat och mindre närproducerat.
– Maten är ju inte sämre än förut så jag förstår inte varför vi ska byta tillbaka till det gamla. Maten är ju god ganska ofta och folk klagade på maten innan också, säger eleven Texas Riggo.
Se vad fler av eleverna på Södermalmsskolan har att säga om skolmaten och debatten kring den i klippet ovan.