• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Julia Hedlund funderar över EU-valet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjälp! Snart EU-val. Hur ska man tänka? I klippet ger statsvetaren tre tips. Foto: Frida Wengberg och SVT Grafik

EU-valet 2024: Sista minuten-tips för väljare

Uppdaterad
Publicerad

Nu på söndag, den 9 juni, är det EU-val i Sverige. Men vad ska man tänka på om du fortfarande inte bestämt vad du ska rösta? I videon ger statsvetaren Evelina Lundgren sina bästa råd.

Förtidsröstningen till Europaparlamentet, även kallat EU-parlamentet, har hållit öppet sedan den 22 maj. Men många väntar även till valdagen med att lägga sin röst.

– Det finns en del genvägar om man är osäker, säger Evelina Lundgren, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet.

Fram till klockan 21 den 9 juni kan du gå och lägga din röst.

Vem får rösta i Eu-valet?

Den som har rösträtt i EU-valet 2024:

  • Har fyllt 18 år senast på valdagen den 9 juni.
  • Är svensk medborgare och är, eller har varit, folkbokförd i Sverige
  • Är medborgare i något av EU:s medlemsländer, folkbokförd i Sverige och har anmält sig till röstlängden senast den 10 maj.

Mer info för EU-medborgare i Sverige finns hos Valmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet