Moderaten Christina Lidström, kommunstyrelsens ordförande i Bjurholm, står inne på sitt kontor. Hon har grått hår uppsatt i knut, svart tröja och nyckelband med M-loggan runt halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har förändrats” – hör Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Bjurholm, som varit aktiv politiker i 20 år. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Få kvinnor styr i Västerbottens kommuner – Christina Lidström (M) i Bjurholm sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara fyra kvinnor i Västerbotten som är ordförande för kommunstyrelsen, alltså innehar kommunens högsta politiska post. En av dem är Christina Lidström (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Bjurholm.

– Det är ju inte könet som ska avgöra, utan kompetensen, säger hon.

I Västerbottens 15 kommuner är det bara fyra kvinnor som styr. Så såg det ut även efter förra valet. Trots att många partier jobbar aktivt med mångfaldsfrågan så verkar det svårt att landa i 50 procent kvinnor och 50 procent män på topposterna.

Efter höstens val så fick Robertsfors för första gången en kvinna som kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Petra Andersin. Samtidigt lämnade centerpartisten Annika Andersson i Vilhelmina sin post och en man tog över.

”Tycker det hänt mycket”

Malå, Norsjö och Skellefteå har aldrig haft en kvinna som kommunstyrelsens ordförande.

Förutom i Bjurholm är det en kvinna som styr i Nordmaling, Madelaine Jakobsson (C) och i Vännäs, Anna Frej (S).

– Det är betydligt mycket mer kvinnor med i politiken nu. Jag tycker det har hänt ganska mycket de senaste 5-10 åren, säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Bjurholm.

Kommer vi någonsin att få se lika många kvinnor som män på topposterna?

– Ja, det tror jag. Det kommer in fler och fler kvinnor och det gör ju att basen att plocka ifrån blir större, säger Christina Lidström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.