”Personalen har sålt sin semester” – Hör barnmorskan och facket Foto: TT, SVT

Facket larmar: Stora arbetsmiljöproblem på förlossningen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Hög arbetsbelastning, för lite personal och ingen tid för återhämtning - detta är några av de arbetsmiljöproblemen på förlossningen i Västerbotten som Vårdförbundet larmar om. Det kräver nu åtgärder och har förberett en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi har hög beläggning året runt. Vi är trötta, säger Karin Järback barnmorska i Umeå.

Bemanningsläget inför sommaren är ansträngt på förlossningsavdelningarna i Västerbotten. Barnmorskor erbjuds nu extra ersättning om de kan tänka sig att jobba extra pass under sommaren.

– Vi har hög beläggning året runt. Vi är trötta vi som jobbar, att då inte få ut sin semester på fyra veckor sammanhängande drabbar oss när vi då inte hinner varva ner, säger Karin Järback barnmorska i Umeå.

Förlossningsvården i Västerbotten

Vårdförbundet larmar nu om att läget är ohållbart på framförallt förlossningen i Umeå och Lycksele. Facket har förberett en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket där man kräver att något görs.

Regionen: ”Beklagar situationen”

Regionen har svarat med förslag på åtgärder och aktiviteter för att förbättra situationen. Regionen föreslår att man har ett möte för att gå igenom handlingsplanen och planerade aktiviteter.

– Det är viktigt att jobba med arbetsmiljön. Självklart är lönen också en viktig del där man kan tänka att man måste satsa mer på de förlösande barnmorskorna. Vi måste hitta långsiktiga lösningar, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Regionen menar att tidigare år har barnmorskor från Finland kunnat rekryteras för att stärka upp bemanningen, men på grund av pandemin har man inte kunnat rekrytera lika många. 

– Jag kan beklaga att vi är i den här situationen. Vi har en svår situation när det gäller bemanningen av barnmorskor tyvärr, säger Brita Winsa.

Vårdförbundet menar dock att de som väntar barn inte behöver känna någon oro inför att föda i sommar.

– Personalen kommer göra allt i sin makt för att det ska bli så bra vård som möjligt. De som händer är att personalen hoppar över sina raster och återhämtning. De sliter på personalen när de har fått pågå under lång tid, säger Katarina Nilsson Reian, vice ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Hör om situationen inom förlossningsvården i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet