Susanne Rodemar på Sveriges kristna råd är kritisk till onödigt långa häktestider. Foto: Pressbild.

Fängelseprästen om långa häktestider: ”De mår väldigt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de som sitter häktade mår väldigt dåligt av isoleringen och i vissa fall kan de uppleva någonting som liknar torgskräck när de väl kommer till rättegång – detta vittnar fängelseprästen Susanne Rodmar på Sveriges kristna råd om.

– De mår som sämst helt i början, efter två tre månader har många vant sig, det låter lite absurt, men så är det, berättar Susanne Rodmar.

Susanne Rodmar har jobbat 18 år som präst på anstalter och i häkten. Numera är hon konsulent på Sveriges kristna råd (SKR). Hon har träffat och pratat med många personer i häktet, vanligtvis som den enda kontakten med omvärlden utöver advokat och personalen på häktet.

– Det blir väldigt isolerat och torftigt, få sinnesintryck. En del vill inte ens gå ut utan sitter inomhus med neddragna gardiner, säger Rodmar.

Påverkar rättssäkerheten

SKR är kritiska till att häktade personer sitter frihetsberövade länge jämfört med många andra länder. Rodmar menar att det i vissa fall kan gå så långt att det påverkar själva rättssäkerheten.

– När de häktade väl kommer till rättegång, och träffar massor med människor, då känner de sig väldigt ovana, det blir som en sorts torgskräck. Det kan vara ditt livs viktigaste dag och långa isoleringstider kan ju också påverka rättssäkerheten, säger Rodmar.

Sommarbemanning provocerar

Utöver det märker hon också hur många av de häktade möter en rad praktiska problem som uppstår när de sitter frihetsberövade en längre tid. Att häktestiden ibland blir längre än nödvändigt på grund av försenade provsvar från Sveriges forensiska center är någonting som hon är kritisk till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.