• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bräntbergsbacken i Umeå kämpar mot varmare klimat: ”Svårt göra snö utan kyla”

Publicerad

Bräntbergets slalombacke i Umeå är beroende av konstsnö – och för det krävs minusgrader.

– Det är svårt att göra snö utan kyla, säger Rune Säfvenberg som jobbat med snötillverkning i 23 år.

Slalombacken Bräntberget ligger centralt i Umeå, nära kusten – ett läge som inte gynnat backen de senaste åren med färre dagar med minusgrader.

– Det går inte att förneka att klimatet blivit varmare, säger Rune Säfvenberg som har jobbat med snötillverkning i backen i 23 år.

I takt med att tillgången på snö blivit allt mer osäker har allt fler anläggningar i Västerbotten investerat i konstsnö och även börjat spara snö.

– Vi gjorde snö även för 23 år sedan, men då hade vi endast en snökanon. I dag har vi fyra lansar och nya snökanoner som kan göra snö vid varmare temperaturer, men vi måste fortfarande ha minusgrader.

”Kämpigare med kylan”

Förra året öppnade anläggningen till lucia, men årets försäsong har varit varmare.

– I år har det varit lite kämpigare med kylan, men ambitionen är att öppna till annandag jul för att alla barn ska kunna åka på lovet.

Men att tillverka snö kostar – både pengar och ideella arbetsinsatser. Rune Säfvenberg själv är i backen flera gånger om dagen och ser över snötillverkningen.

”Jättedyrt”

Snökanonerna går på el och vattnet till anläggningen är vanligt dricksvatten.

– Det är jättedyrt, men vi har ett bra samarbete med kommunen och vi har också stora intäkter. Under pandemin slog vi besöksrekord, säger Rune Säfvenberg.

Följ med upp på Bräntbergets topp i klippet och hör hur snötillverkarna kämpar för att få till snö i ett allt varmare klimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.