En delad bild som visar en fästing på ett grön blad till vänster och smittskyddsläkaren Maria Marklund i en inomhusmiljö till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risken att smittas i Västerbotten är liten” – smittskyddsläkaren Maria Marklund svarar på tre frågor om TBE i Västerbotten. Foto: SVT/Malva Lund Hanefjord/SVT

Ny studie: Fästingar i Västerbotten bär på TBE

Uppdaterad
Publicerad

Fästingar i Västerbotten bär på TBE visar en ny studie. Fästingar på Holmön har bekräftas bära på smittan – nu ska fler platser undersökas.

– Risken att smittas i Västerbotten är fortfarande mycket liten, men vi följer läget för att se hur det utvecklas, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Förra årets smittades en person i Västerbotten av TBE – det första fallet någonsin. Nu har en mindre studie gjort på Holmön och den visar att fästingar bär på smittan. Nu ska studien utvidgas och fler platser ska undersökas.

– Det är väldigt välkommet att det görs studier som denna i vårt närområde, säger Marklund, i ett pressmeddelande.

Anna Överby Wernstedt, professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, har genomfört studien med sitt forskarteam.

”Svårt att dra slutsatser”

– Det är svårt att dra några stora slutsatser av detta, eftersom det är ett så litet underlag. Förekomst av TBE-viruset kan vara väldigt lokalt inom ett område, säger Anna Överby Wernstedt i pressmeddelandet.

Trots att TBE nu bekräftats i Västerbotten finns ingen rekommendation att vaccinera sig.

– Vi har ingen generell rekommendation om att man ska vaccinera sig mot TBE. Den som planerar att vistas i naturen i områden med hög förekomst rekommenderas däremot att vaccinera sig, säger Maria Marklund.

Mio Fessé drabbades av TBE i Västerbotten. Han behöver använda rullator eftersom balansen påverkats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag mådde ruttet”. Mio Fessé i Hörnefors behöver rullator när han går längre sträckor. Han berättar hur han påverkats efter att ha fått TBE i sommar. Foto: Frida Wengberg / SVT

Fakta: TBE

  • TBE, tick-borne encephalitis, är en virussjukdom som sprids via fästingar. Människor smittas genom bett av fästingar, främst under sommaren och hösten.
  • Under 2024 diagnostiserades knappt 400 fall i Sverige. Sjukdomen är ovanlig i Västerbotten och de senaste tio åren har 0–2 fall konstaterats årligen.
  • De flesta som blir smittade av TBE får inga symtom alls, men ungefär en tredjedel får mildare influensaliknande symtom som går över inom en vecka. Vissa får dock allvarligare symtom som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och eventuellt kramper och förlamningar

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.