I eftermiddags gav Finlands regering klartecken för att planerna på ett nytt kärnkraftverk ska få fortskrida i Pyhäjoki – på andra sidan Bottenviken för den som vänder blicken österut från Skellefteå.
Det var med stor besvikelse som Elisabeth Holmström, som leder arbetet för ett kärnraftfritt Bottenviken, tog emot beskedet i dag.
– Det här känns som att det tar in på bara skinnet. Det är en dramatisk förändring för den här regionen. Vi hade hoppats att de finska politikerna hade tagit sitt förnuft till fånga.
Gröna kritiska
Klartecknet gav effekter. En är att De gröna lämnade regeringen av såväl miljöskäl som skepsis mot Ryssland. Fennovoima, som vill låta uppföra kraftverket, ägs nämligen till 34 procent av det ryska, statskontrollerade Rosatom.
– Vår utrikespolitik styrs inte av våra egna värden utan av att vi noggrant försöker agera så som ryssarna vill. Det för oss tillbaka till 1970-talet, säger De grönas ledare Ville Niinistö till Financial Times.
Även fast De gröna avgått av har regeringen en knapp majoritet bakom sig i riksdagen.
Riksdag beslutar
Ukraina-krisen gör också att flera socialdemokrater, som också ingår i regeringsunderlaget, blivit alltmer kritiska.
Ett argument som använts för bland annat Fennovoimas kärnkraftverk har varit att man vill minska beroendet av Ryssland i fråga om energi, vilket rimmar illa med Rosatom som delägare.
Elisabeth Holmström hänvisar till en optinionsundersökning där finska folket sa ifrån med 64 procent som var negativa till ett kärnkraftverk i Pyhäjoki.
– Jag kan inte tro att de blivit mindre negativa till kärnkraftverket som ska ha rysk ledning, efter Rysslands agerande i Ukraina nu i sommar.
Trots att regeringen gett klartecken måste beslutet också klubbas av riksdagen, och det är inte givet att det går igenom där. Frågan om slutförvaring är inte heller löst.
– Vi kommer trots det här beslutet att fortästta kämpa, mot att kärnkraftverket blir verklighet. Vi har ett enormt folkligt stöd med redan nu 11 000 pappersunderskrifter och 2 500 som skrivit under vår namninsamling på nätet, säger hon.
Fakta
Fennovoima, Finlands tredje kärnkraftsbolag, grundades 2007.
Ett principbeslut om att bolaget skulle få bygga kärnkraftverket Hanhikivi 1 i Pyhäjoki i norra Finland togs 2010, då riksdagen med stor majoritet sade ja till bygget.
Det som en oenig regering tog ställning till på torsdagen var en kompletterande ansökan.
Sedan principbeslutet togs har ryska Rosatom kommit in i projektet som storägare och leverantör.
Rosatom har en ägarandel på 34 procent och dess vd säger sig vara nöjd så.
Regeringen har ställt som villkor att den finländska ägarandelen ska vara minst 60 procent. (TT)