Blond kvinna tittar in i kameran och ler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas på 8000 jobb” – se projektledaren Sari Kola berätta om vad satsningen kan ge. Foto: Berno Jonsson/SVT.

Finska energibolagen startar jätteprojekt inom vätgas – hoppas på 8 000 jobb

Uppdaterad
Publicerad

De finska energibolagen startar nu ett gigantiskt projekt i Österbotten för att utveckla vätgasindustrin. Det handlar både om att lagra energi från sol och vind, men också att tillverka energi.

– Vi vill få fart på vätgasmarknaden och dess mekanismer, säger Sari Kola som är projektledare.

I Sverige har planerna på vätgassatsningar stött på problem den senaste tiden. Bland annat har en storsatsning på fartygsbränsle i Örnsköldsvik stoppats sedan investerarna dragit sig ur. Och planerna på en liknande anläggning i Umeå har försenats minst ett år.

Samtidigt startas det nu alltså ett stort projekt i Finland. ”Botnia Hydrogen Valley” kallas projektet som ska pågå längs hela den finska västkusten från Uleåborg till Björneborg och med koncentration till Österbotten.

Beräknas kunna ge omkring 8 000 jobb

Det blir både forskning och direkta anläggningar och de ansvariga talar om en värdekedja på cirka 40 miljarder kronor.

– Förutom batterier, sol, vind och vatten måste vi även utveckla vätgastekniken och få till en samverkan mellan de olika energislagen och det är en av anledningarna till att vi startar det här projektet som vi tror ska ge omkring 8 000 nya jobb, säger Sari Kola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.