• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Flaggan på halv stång i Raggsjö

Uppdaterad
Publicerad

I Torgny Lindgrens hemby Raggsjö utanför Norsjö kände de flesta till att författaren kämpat mot en svår sjukdom den sista tiden. Under torsdagen kom dödsbudet och i dag hissades flaggan på halv stång. Men byn har sett till att författarens minne lever.

– Det känns gott i hjärtat att vi får hissa flaggan på halvstång, säger Maja Nilsson.

Maja och Kurt-Lennart Nilsson är närmaste grannar till författarens barndomshem. De har en vidunderlig utsikt över Raggsjön och milsvida skogar: Torgny Lindgren-land.

Torgny Lindgren

Arkiv: Torgny LIndgren i Torgny Lindgren-land

Skyltar vid stora vägen mellan Norsjö och Lycksele pekar ut var man svänger av till Torgny Lindgrens födelseort och det litterära besöksmålet Raggsjöliden.

– Sommartid har vi många besökare, mest av litterärt intresserade grupper, konstaterar Berit Johansson, som tillsammans med maken Ivar är en av eldsjälarna bakom Raggsjöliden.

Eleven: ”Han inspirerade oss på många sätt”

Torgny Lindgren föddes den 16 juni 1938 i Raggsjö och i Raggsjö gick han själv sina första år i folkskolan. Realskola i Norsjö, studenten i Umeå och en folkskollärarexamen ledde honom tillbaka till byn. I egenskap av lärare.

– Jag hade Torgny Lindgren som lärare och han var en bra sådan som inspirerade oss på många sätt. Han vurmade för idrott och att vi skulle läsa böcker, berättar Kennet Berg.

Kennet Berg gick ut sexan 1960 och fem år senare kom magisterns debutverk.

– Plåtsax, hjärtats instrument. En lite underlig titel med dikter där några original från byn blev beskrivna. Det föll inte i god jord hos somliga.

Bönhuset blev författarmuseum

Genombrottsromanen ”Ormens väg på hälleberget” från 1982 blev inte heller väl mottagen av alla. Somliga i byn menade att förebilden till den brutale handlaren Karl Orsa hade verkat i just den handelsbod som ännu står kvar på Berit och Ivan Johanssons gård.

– Att handlaren framställdes så ond skapade en viss misstämning, men numer tror jag att alla i byn anser att Torgny har gjort det fantastiskt bra, säger Ivar Johansson.

I missionshuset var Andreas och Helga Lindgren med sina tre söner länge trogna besökare. Numera är bönhuset en byastuga – som blivit ett författarmuseum. Med stubbrytaren ur novellsamlingen Merabs skönhet – och en vägvisare som pekar ut platsnamnen i romanerna – som blickfång.

”Alla här i byn sörjer honom”

För några år sedan blev Raggsjöliden ett litterärt besöksmål – gilllat, godkänt och invigt av författaren själv.

– Jag tror att intresset för Raggsjöliden kommer att öka ännu mer. Många vill besöka de litterära platserna, och äta pölsan, säger Berit Johansson. 

Kurt-Lennart och Maja Nilsson är hårt engagerade i besöksmålet. På deras högt belägna gård vecklar flaggan ut sig i vårvintervinden.

– Torgny dog i går – en mulen dag. I dag lyser solen när vi hissar flaggan på halv stång till hans minne. Vi sörjer honom alla här i byn, säger grannen Hans-Olof Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torgny Lindgren

Mer i ämnet