– Torgny Lindgrens betydelse för litteraturen i Norrland är jättelik. Men han har ju egentligen inte varit föredöme för någon därför att hans egenart är så uppenbar. Han är ju Norrlandslitteraturen, det går inte att härma honom, säger Gunnar Balgård, författare och vän med Torgny Lindgren, när Kulturnyheterna mötte honom på Bokcafé Pilgatan i Umeå i går kväll.
På plats fann också Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren. För henne är Torgny Lindgrens författarskap, med sitt språk, samhällskritik och ämnen som religion och filosofi unikt.
– Hans författarskap löder ihop det bibliska med naturkrafter och har flera nivåer, där både humorn och det djupt existentiella samverkar, säger hon.
”Berättade flera saker samtidigt”
Även Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles lyfter fram Torgny Lindgrens förmåga att berätta flera saker samtidigt.
– Han sysslade hela tiden med att skriva allegoriska romaner som berättade om en sak samtidigt som den berättade om något annat. Det han sysslade med var att beskriva hur vi kan vara instängda i våra liv och inte ha ord att beskriva hur våra liv ser ut inifrån, att inte ha ord, inte ha berättelser, säger hon.
”Att skriva är oavbruten njutning”
För författaren Torgny Lindgren själv var skrivandet ett nöje som han delade med sina läsare i samma stund som han författade sina böcker.
– Att skriva är vansinnigt roligt. Det är en oavbruten njutning att få göra det och jag har ofta en stark förnimmelse att jag gör det tillsammans med mina läsare och att läsaren och jag ler åt samma saker. Skrattar gör vi nog aldrig, men vi ler, sa författaren när han gästade SVT:s Babel 2014 för att prata om romanen Klingsor, som kom att bli hans sista.