Foto: SVT

Fler bärplockare väntas till länet

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas komma något fler thailändska bärplockare till Sverige i år, jämfört med förra året. De flesta kommer att jobba i Västerbotten.

Hittills har närmare 3000 thailändare beviljats arbetstillstånd av Migrationsverket, vilket är en liten ökning jämfört med året innan. Förklaringen är enkel: uppköparna vill ha mer bär.

– Förra året hade vi ett större lager med bär. Nu har vi sålt allt till våra kunder. Det är därför vi behöver fler bärplockare, säger Juha Ruohola som är vd för bärföretaget Polarica AB.

Polarica har över tusen bärplockare som kommer till Västerbotten. Fyra företag till planerar också att ta hit plockare, sammanlagt handlar det om närmare 2500 personer i länet – om alla får sitt arbetstillstånd beviljat. Uppköparna lovar dem lön enligt kollektivavtal.

Men dessutom kan det komma folk som är bosatta inom EU och vill plocka bär, trots att de egentligen inte behövs, enligt Polaricas vd.

– Vi är övertygade om att våra thailändska bärplockare är tillräckligt, säger Juha Ruohola till SVT.

Fakta Bärplockare

Företag som fått arbetstillstånd i Sverige

Polarica Skogsbärsinköp AB: 1050

Ransäters Invest AB: 1046

Bothnia Bär AB: 200

Exanimo AB: 46

Västiöns Vilda Produkter AB: 358

Trek Sommarhus AB: 98

Pirexus AB: 120

Euro apartments AB: 172

Företag som väntar på arbetstillstånd

Norrskensbär AB: 978

Lika som bär AB: 13

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.