Över tusen anmälningar trillade in hos försäkringsbolag i Västerbotten efter förra veckans översvämningar. Många fick in vatten i sin källare, i bilen, träd blåste omkull och skadade egendom.
– Vi vet att klimatförändringen kommer att innebära fler skador av detta slag. Om skadorna ökar, kommer naturligtvis premien att öka på sikt, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa i Sverige.
”Kommunerna är skyldiga att bygga bort risken”
På sikt kan också kraven på den enskilde fastighetsägaren komma att öka. Men det är kommunerna som har ansvaret för att bygga bort risken för översvämning, enligt Håkan Franzén. Han uppger att det är en förutsättning för att försäkringsbolagen fortsatt ska kunna försäkra.
– Det största problemet är att de kommunala dagvattenledningarna inte kan ta om hand de allt mer ökande regnmängderna. Man måste då i stället jobba med andra metoder, som ytlig markavrinning, minska andelen hårdgjorda ytor med mera.
– Det finns många sätt att göra det på, men konstateras kan att de flesta kommuner inte kommit så långt i detta arbete, säger han.
Ingen premiehöjning i nuläget
Bolaget If ser i nuläget ingen anledning till att justera premien för särskilda områden, men vill att kommuner funderar över vilka bygglov som beviljas för sjönära områden som anses riskfyllda.
– Om kunden väl har köpt och byggt sin bostad i dessa områden vill vi inte neka dem försäkringsskydd, varför det är bättre att dialogen tas i ett tidigare skede, säger skadechef Jenny Rudslätt i ett mejlsvar till SVT.