Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ambulansen har fått tillfälliga riktlinjer” – hör barnmorskan Lena Bitén Forsberg i Tärnaby om hur de hanterar situationen. Foto: SVT

Lycksele lasarett saknar gynekolog – kvinnor som fått missfall tvingas åka till kusten

Publicerad

Lycksele lasarett saknar gynekolog. Detta gör att kvinnor som fått missfall, ska utföra en abort eller söker för akut gynekologisk vård tvingas åka till Umeå eller Skellefteå. Ambulansen har nu fått nya riktlinjer för att kunna hantera situationen.

– Det här är inte bra, vi får hoppas att upphandlingen går snabbt, säger Olov Grankvist, verksamhetschef.

De gånger förlossningen i Lycksele fått stänga tidigare har man ändå kunnat hantera akut gynekologi som blödningar och buksmärtor på plats i Lycksele. Men nu finns det inga läkarresurser för att klara det. Detta var vk.se först att rapportera om.

Med hjälp av läkare som åker från kusten till Lycksele samt att verksamhetschefen själv hoppar in klarar man att hjälpa ett fåtal bokade patienter på plats. Men ingenting akut.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Jag har varit inne och jobbat och måste kanske göra det igen, säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Han ser ingen lösning förrän regionen löst upphandlingen med hyrpersonal till hela avdelningen.

Ambulansen har fått nya riktlinjer

På Tärnaby sjukstuga är Lena Bitén Forsberg barnmorska och avdelningschef. Hon konstaterar att det blir mycket längre resor för patienterna i hennes område som ska söka gynekologisk vård.

– Det blir ju 13 mil till. Men det är ju främst de som är gravida som är oroliga. Och viss gynekologi kan vi klara på plats som urinvägsbesvär och missfall som inte är för akuta.

Hon pekar även på ambulansens betydelse.

– De har fått tillfälliga riktlinjer som gäller både akut gynekologi och förlossningar och fått veta hur de ska göra om det händer någonting väldigt akut som till exempel blödningar, säger Lena Bitén Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet