Magnus Domellöf arbetar vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå med sjuka nyfödda barn från den norra delen av Sverige. Han menar att det har varit slumpen som styrt vilken kompetens som funnits på plats på Lycksele lasarett och att det måste ändras.
– Många hyrläkare har inte erfarenhet av att ta hand om sjuka nyfödda barn för de jobbar inte med det på sina hemsjukhus, säger han.
Lycksele saknar neonatalvård
Lycksele lasarett är ett av sjukhusen i landet som saknar neonatalvård. Tidigare har också Svenska Neonatalföreningen och barnläkare från hela landet ställt krav på att det ska finnas neonatalvård på alla BB i hela Sverige.
– Jag tycker att vi ska eftersträva att det finns en jämlik vård, att alla nyfödda barn har samma rättigheter till att få en bra vård. Även akut vård vid livshotande situationer, säger Magnus Domellöf.
”Måste finnas beredskap”
Magnus Domellöf menar att även om det är relativt sällan det uppstår riktigt akuta lägen med nyfödda barn på BB i Lycksele, så måste det finnas beredskap när det händer.
– När politikerna nu tagit beslut om att göra en storsatsning i Lycksele så tycker vi att det är jätteviktigt att få med barnperspektivet. Att ha god patientsäkerhet även för nyfödda barn som behöver akut sjukvård, säger han.
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten beslutade tidigare i veckan att BB i Lycksele BB läggs ut på entreprenad under tiden som det utreds hur avdelningen ska kunna drivas vidare i egen regi. I sin rapport till regionen pekade utredarna också på behovet av barnläkarkompetens även under jourtid i Lycksele.
SVT Nyheter har sökt Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden för en kommentar.