Foto: SVT

Flera strejkvarsel dras tillbaka i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu dras flera strejkvarsel tillbaka i Västerbotten – efter förhandlingar mellan Region Västerbotten och Vårdförbundet. Merparten av de tillbakadragna varslen skulle ha trätt i kraft på tisdag nästa vecka.

Efter förhandlingar med Region Västerbotten drog Vårdförbundet förra veckan tillbaka strejkvarsel som bedömdes som samhällsfarliga av regionen.

Och dagens förhandlingar mellan parterna resulterade i att ytterligare strejkvarsel, som skulle träda i kraft den 11 juni, dras tillbaka.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Förhandlingarna slutade i enighet. Vi har fått gehör för många av våra yrkanden, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson.

Eftersom förhandlingarna avslutats i enighet kommer inget ärende att gå till den centrala nämnden som bedömer om en konfliktåtgärd är samhällsfarlig.

Minskar från 300 till 200

Enligt det tidigare varslet skulle drygt 300 medlemmar ha omfattats av varslet. Men efter dagens förhandlingar har antalet minskat till omkring 200.

– Procentuellt är det fortfarande många i Västerbotten. Regionen har i förhandlingarna verkligen bevisat att våra medlemmar är värdefulla, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

Ortopedavdelningen i Umeå omfattades redan av strejken sedan 4 juni, men Vårdförbundet har nu gått med på att dra tillbaka sitt varsel.

Vårdförbundet: Inte samhällsfarligt

Vidare har Vårdförbundet pausat mer- och övertidsblockaden på intensivvårdsavdelningen, IVA, vid Norrlands universitetssjukhus fram till och med den 1 september.

– Vi har argumenterat för att personalbristen leder till att det blir osäkert för patienterna, säger Elisabeth Karlsson.

Trots att en del strejkvarsel drogs tillbaka menar Vårdförbundet att deras varsel inte ska betraktas som samhällsfarliga. Vidare uppmanar facket regionen att ge Sveriges kommuner och regioner, SKR, mandat att förhandla centralt med facket.

– SKR måste få veta vad deras medlemmar vill. Nu behöver regionen agera, säger Jenny Olsson.

Per Enqvist, sjuksköterska på ögonmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Vårdförbundets medlemmar tågade till sjukhusparken – i klippet berättar Per om varför han strejkar. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Ändringar i vårdkonflikten efter fredagens förhandlingar:

Strejkvarslet återtas för följande verksamheter:

  • Kirurgcentrum Västerbotten (Kirurgisk avdelning 2 Skellefteå)
  • Medicinsk och geriatrisk klinik Skellefteå (Medicinsk avdelning 3 Strokeenhet)
  • Rörelseorganens centrum Västerbotten (Ortopedavdelning Umeå)
  • Laboratoriemedicin Västerbotten (Immunologi transfusion tappning)
  • Medicinskt centrum södra Lappland (Medicinsk avdelning Lycksele)

Ändrad övertid- och mertidsblockad för följande verksamheter:

  • Ambulanssjukvården i Västerbotten
  • IVA vid Norrlands universitetssjukhus

Undantag på 1177 i Västerbotten:

  • Vårdförbundet har även delvis accepterat de undantag som arbetsgivaren yrkat på kring 1177 Västerbotten på telefon. Detta möter verksamhetens bedömning kring absolut minimibemanning på rådgivningen dag och kvällstid samt för de nätter som infaller under vecka 24 och vecka 25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet