Regiondirektör Tommy Svensson på presskonferens i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oansvarigt varsel” – regiondirektören Tommy Svensson och hälso- och sjukvårdsdirektören Elisabeth Karlsson berättar om hur de ser på strejken som brutit ut. Foto: Tommy Forsgren / SVT.

Region Västerbottens svar på strejken: ”Facket tar inte ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen bröt vårdstrejken ut runt om i landet och i Västerbotten gick över 200 medlemmar i Vårdförbundet ut i strejk. Region Västerbotten kallar strejken för oansvarig.

– Facket tar inte ansvar. Strejken är samhällsfarlig, säger regiondirektören Tommy Svensson.

Region Västerbotten kallade till presskonferens under tisdagen med anledning av att strejken bröt ut på framförallt Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Även röntgen i Skellefteå påverkas.

Konflikten handlar bland annat om att Vårdförbundet kräver arbetstidsförkortning för sina medlemmar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Kan gå upp i förstärkningsläge

Regionen har gått upp i stabsläge och enligt ledningen kan man behöva gå upp i förstärkningsläge. Operationer och vårdbesök har fått ställas in, men regionen kan inte säga hur många det handlar om.

– Vi följer löpande hur varslet slår, det kan förändras från dag till dag. Det här slår hårt mot hela norra regionen, eftersom sjukhuset även tar emot patienter från andra län, säger Elisabeth Karlsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör.

Enligt henne är det inte möjligt med någon arbetstidsförkortning i nuläget, men hon betonar att de förhandlingarna sköts centralt.

Nya lokala förhandlingar planeras

Enligt regiondirektören har man ansökt om skyddsarbete vid 282 tillfällen sedan vårdkonflikten bröt ut. Under onsdagen hålls också nya lokala förhandlingar angående samhällsfarlig konflikt, apropå att strejken utökas den 11 juni. Vid den förra förhandlingen drogs delar av strejkvarslet tillbaka.

Vårdförbundet anser inte att strejken är samhällsfarlig.

– De är smått desperata, men det är deras ansvar att lösa det här, säger Jenny Olsson på Vårdförbundet i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet