Norrlands universitetssjukhus i Umeå är en av verksamheterna som kommer att beröras av vårdstrejken. Foto: Christine Olsson/TT

Region Västerbotten i stabsläge inför strejkhot

Uppdaterad
Publicerad

Inför Vårdförbundets strejk som väntas inledas på tisdagen har Region Västerbotten gått upp i stabsläge.

Vårdförbundet har lämnat två strejkvarsel mot Region Västerbotten. Det första påverkar ett flertal verksamheter på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och det andra berör ett flertal hälsocentraler, 1177 på telefon och ytterligare verksamheter på länets tre sjukhus.

Arbetsgivaren: Kan påverka liv och hälsa

Fredagens förhandlingar mellan Vårdförbundet och Region Västerbotten slutade med att facket justerade de stridsåtgärder som regionen bedömt som samhällsfarliga.

Vårdkrisen i Västerbotten

Trots det bedömer arbetsgivaren att strejken kommer att kunna påverka liv och hälsa och går därför upp i stabsläge som är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i.

– Vi bedömer att sannolikheten för att strejken ska bryta ut imorgon är stor. Därför går vi upp i regionalt stabsläge för att få en bra lägesbild över strejkens påverkan på våra verksamheter, säger Tommy Svensson, regiondirektör i Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Sjuksköterskan Wilma Andersson går i en sjukhuskorridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förhoppningen är att få bättre arbetsvillkor så att vi orkar jobba i längden” – hör sjuksköterskan Wilma Andersson berätta varför hon stödjer Vårdförbundets krav. Foto: SVT/Tommy Forsgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet