• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Företagande kvinnor slåss mot traditioner

Publicerad

Det blir allt vanligare att kvinnor tar utrymmet att kliva fram och startar företag. Ungefär 30 procent av landets egenföretagare är kvinnor. I Västerbotten finns flera framgångssagor med företagsamma och starka kvinnor inom näringslivet. Men det kan också vara ett tufft klimat för många kvinnor som väljer att starta ett eget företag.

Cecilia Cederlund som äger ett tränings- och friskvårdsföretag tycker att det fungerar bra att vara kvinna och egenföretagare, och har svårt att spekulera i om hon blir annorlunda bemött för att hon är kvinna än hur hon hade blivit bemött om hon hade varit man.

– Det är svårt att säga, jag vet aldrig hur det hade varit jag varit man. Det kanske handlar om vilka branscher man väljer. Lite förvånade kan människor ändå bli när de hör att jag jobbar med mitt företag på heltid och att jag inte är anställd och utöver det har ett litet företag i källaren. Många tror att man arbetar med sitt företag bara på sidan, berättar hon.

Kvinnor arbetade i andra sektorer

I projektet ”Kvinnors företagande i Västerbotten”, ett projekt av Företagsarkivet i Westerbotten, har man tittat på om kvinnors egenföretagande alltid sett likadant ut genom historien. Martin Paju, landsbygdsforskare vid företagsarkivet och projektledare, menar att det sett annorlunda ut bakåt i tiden.

– Historiskt är bilden något annorlunda. Där har kvinnor ofta hamnat i servicesektorn av olika skäl. Länet är dominerat av skog, gruvor och vattenkraft och associerade verksamheter och där styr männen och ges tillträde. Historiskt har kvinnor ofta hamnat i servicesektorn med kroppsnära aktiviteter, livsmedel och sådant, säger han.

Hur mår kvinnors företagande idag?

– Rätt bra. Just nu ökar kvinnors deltagande i näringslivet, en nationell trend. Det visar sig inte minst i UF-företagandet i länets gymnasieskolor. Många lärare vittnar om att det är svårt att få in unga killar i företagande. Och det handlar om självförtroende. Kvinnor tar för sig, säger Martin Paju.

”Barnen har ju en pappa också”

Gymägaren Cecilia Cederlund har familj – två barn – och en vanlig fråga hon får när hon är på arbetsresor är om hur barnen klarar sig.

– Om man som kvinna väljer att jobba mycket eller åka iväg och utbilda sig ett tag så kommer ju frågan ”men hur går det hemma och med barnen?”. Men barnen har ju en pappa också. Han skulle inte få samma frågor. Men det går ju jättebra – barnen har ju två föräldrar, säger hon.

Har kvinnor och män samma förutsättningar i grund och botten?

– Det finns fortfarande saker som inte är likadana. Men oavsett om jag är kvinna eller man är det drivet man har som företagare som kommer göra att jag lyckas eller inte, säger Cecilia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.