Till vänster IF Metalls ombudsman Johan Larsson utomhus i jacka. Till höger visas en arbetsplats med två personer i reflexvästar. I förgrunden finns en röd enhet med märkningen ”Northvolt”, omgiven av sladdar och rör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en stor tragedi” – i klippet kommenterar IF Metalls ombudsman Johan Larsson tisdagens besked att över 800 anställda förlorar jobbet på Northvolt i Skellefteå. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Förhandlingarna kring storvarslet klara – över 800 får gå från Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

840 arbetare sägs upp från batterifabriken i Skellefteå. Förhandlingarna mellan IF Metall och Northvolt är nu klara kring storvarslet som kom i september.

– Det känns hemskt, säger IF Metalls ombudsman Hans Andersson.

I september varslade Northvolt 1 600 anställda på företagets alla orter om uppsägning på grund av företagets ekonomiska kris. Förhandlingar med fackförbunden inleddes.

Förra veckan kom besked om att över 338 tjänstemän sägs upp från Northvolt. Nu är förhandlingarna med IF Metall också klara.

Ekonomisk kris för Northvolt

Så många tjänster försvinner

Enligt IF Metall handlar det om 840 arbetare som nu får lämna Northvolt i Skellefteå. Det innebär att totalt 1 144 tjänster försvinner från Skellefteå. De nya uppsägningarna som blivit klara under tisdagen handlar främst om operatörer.

– I början av processen var det nästan 1 100 på företagets lista. Vi har kommit till en nivå som är bättre. Men det är fortfarande en stor tragedi för de som blir drabbade, säger Johan Larsson, ombudsman på IF metall, som var med i förhandlingarna.

Northvolt: Varit en tuff period

Enligt facket är det efter uppsägningarna ungefär 1 850 arbetare kvar på fabriken. Det är de anställda som kom till företaget senast som får sluta. För en del av de anställda kunde facket och företaget hitta lösningar så som omplaceringar och ett annat skiftschema.

– Förhandlingarna var konstruktiva och problemlösande, säger Lars Sundström, ombudsman.

– Det är givetvis inte roligt att behöva skiljas från duktiga medarbetare och den senaste perioden har varit tuff för många anställda, skriver Nathalie Bruno, kommunikatör på Northvolt, i ett mail till SVT Västerbotten.

Northvolt ställer inte upp på intervju i det här skedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet