• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör varför Eva Uustal vill att alla bristningar ska rapporteras i klippet ovan. Foto: SVT

Profil inom förlossningsvården kämpar för att alla bristningar ska rapporteras

Uppdaterad
Publicerad

År 2021 blir det obligatoriskt att rapportera in alla förlossningsskador. Det är något Eva Uustal, överläkare och expert på förlossningsskador, har kämpat för.

– Jag och mina kollegor kände att det inte var okej att vi bara tittar på de stora bristningarna, säger Eva Uustal, överläkare i Linköping.

Socialstyrelsen har haft möten med regionerna och kommit fram till att man vill ändra insamlingssättet och gå från papperjournaler till elektronisk inrapportering av alla bristningar. Det ska även bli obligatoriskt att rapportera alla förlossningsbristningar från och med år 2021. 

Förlossningsskador

Men finns det tid att rapportera alla bristningar? Eller behövs mer personal?

– Det handlar inte om att tiden inte finns. Det tar lika lång tid att rapportera på papper som i datorn, säger Eva Uustal.

Hör Eva Uustal i klippet ovan om varför det är viktigt att alla bristningar rapporteras. 

Kort om Eva Uustal

  • Jobbat som gynekolog i Linköping i 30 år.
  • Ordförande i svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG). 
  • Uustal har forskat kring förlossningsskador sedan 1990-talet.
  • Initiativtagare till Bristningsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet