Luftföroreningar i Umeå ett fortsatt problem för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Luften i Umeå har förbättrats under de senaste fem åren, men trots det överskrider kommunen fortfarande den så kallade kvalitetsnormen för kvävedioxid. Det innebär att luften är så förorenad att man tvingas ha en åtgärdsplan för att förbättra luftkvaliteten.

De senaste mätningarna av Umeås luft gjordes under 2018 och de visar att kommunen fortfarande överskrider den tillåtna gränsen för kvävedioxid. Umeå kommun har därför en åtgärdsplan för hur luften ska förbättras. Den största åtgärden för en renare luft är enligt kommunen att färdigställa Ringleden. Detta för att minska genomfartstrafik i form av personbilar och tunga fordon genom centrala Umeå.

– Det hänger inte bara på det, vi gör en massa åtgärder. Vi har bland annat sett till att vi har många elbussar och senare i år kommer det införas flera sådana. Många åtgärder har gjorts för att man ska välja ett annat färdsätt än bil, säger Joakim Linder, miljöinspektör på Umeå kommun.

Barn och äldre drabbas hårdast

Förorenad luft är enligt kommunens miljöinspektör farligt för människor och drabbar främst äldre och barn. Detta för att barns lungor inte är fullt utvecklade samt att de andas snabbare än vuxna. Äldre som redan har hjärt- och kärlsjukdomar är känsligare och därför också en riskgrupp.

– Om vi kan sänka halten kvävedioxid med fem mikrogram räknar man med att få ner antalet för tidiga dödsfall med 20 stycken. Vi har under de senaste fem åren minskat halten med tio mikrogram så förhoppningsvis har vi förhindrat att 40 personer dör i förtid, säger Joakim Linder.

Hör om hur väderförhållandena påverkar arbetet mot en renare luft i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.