I forskningsprojektet som heter “Gastronomi i väglöst land” vill Joachim Sundqvist, forskare vid kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, ta reda på vad fjällvandrare egentligen äter på turerna och hur de upplever måltiderna.
För att göra detta ger han sig själv ut på fjällvandring i sommar. Han har varit ute och vandrat på Kungsleden, och ska också åka till Jämtland.
Samtalar med folk om vad de äter
Under vandringarna pratar Joachim Sundqvist med folk om vad de äter, men gör också observationer kring människors måltider.
– Jag är ute i verkligheten för att se hur det verkligen ser ut. Jag intervjuar folk om vad de äter men gör också observationer vid knutpunkter där folk samlas, säger Joachim Sundqvist.
Han gör också en kartläggning på sociala medier för att samla in observationer kring vad människor publicerar för bilder och texter kring måltider.
– Jag gör en datainsamling hela året ut. Det jag gör är att jag tittar på bilder och text som människor publicerar för att se hur vi skriver om mat och vad vi väljer att förmedla, säger Joachim Sundqvist.
Luras av tillrättalagda bilder
Joachim Sundqvist menar att ovana fjällbesökare som förbereder sig genom att söka information i sociala medier om vad som förväntas av fjällvandringen i form av mat och måltider, kan få en väldigt felaktig bild.
– Tyvärr blir det som visas där ofta en tillrättalagd bild av verkligheten. Om ovana vandrare ser bilderna kan de leda till att man har en föreställning kring vad man ska äta som inte stämmer. Jag vill ta reda på om det är så, säger han.
Målsättningen med projektet är att resultaten ska kunna användas av entreprenörer som vill satsa i fjällen inom besöksnäringen och bidra till att upprätthålla en levande landsbygd.
– Jag är egentligen ganska ointresserad av vad folk äter. Jag är snarare intresserad av hur valet motiveras och förståelsen för det som äts, säger Joachim Sundqvist.