Leden mellan Storulvån och Sylarna börjar bli sliten. Foto: SVT

Nya sträckningar för fjälleder i Jämtland

Publicerad

Nu är länsstyrelsens stora ledutredning klar. Där finns svaren på var fjällens vägar bör gå i framtiden, åtminstone inom området Vålådalen-Sylarna-Helags. Höjd säkerhet, fler spångade leder och fler dass är några av förslagen.

Ingenstans i den svenska fjällkedjan märks klimatförändringarna så tydligt som i Jämtlandsfjällen. Det innebär att ett antal leder kommer att behöva dras om. Det kan till exempel handla om vinterleder där snötäcket numera blir för tunt.

Klimatförändringar och besök sliter

Extremt väder som skapar höga flöden i vattendrag och bäckar gör också att länsstyrelsen, som är ledhållare av de statliga lederna, måste tänka annorlunda kring broar. På försommaren besökte till exempel SVT linbanan som testas i Vålådalen som broalternativ.

Sommar i fjällen

Det har varit ett högt besökstryck i området under de senaste åren, vilket innebär mer skräp och ökat slitage på naturen. Ett sätt att minska slitaget är att lägga ut spång – enligt naturbevakarna skulle det behövas 4,5 kilometer spång bara på leden mellan Storulvån och Blåhammaren.

Konkreta åtgärder

I ledutredningen finns ett antal förslag på konkreta åtgärder som är möjliga att göra, och vissa som behöver göras oberoende av om området kommer att bli nationalpark – det pågår nämligen också en nationalparksutredning.

Vissa saker är mer akuta, till exempel att uppföra fler vindskydd för att höja säkerheten längs populära leder och att få till en möjlighet att ta sig över älven Handölan mellan Storulvån och Tjallingen. Den som besökt Storulvån de senaste åren vet att bron över Handölan i riktning mot Bunnerfjällen är borta efter att höga vattennivåer i december 2016 drog med sig den.

Ny sträckning Storulvån-Tjallingen

Hur den nya sträckningen av leden från Storulvån mot Gåsen är tänkt att bli kan ni se i klippet ovan. Den kommer att undersökas under sommaren. Klippet visar också var länsstyrelsen vill bygga nya vindskydd för höjd säkerhet och bättre upplevelser för vandrare och skidåkare.

Ännu finns inga beslut om hur nya leder ska göras och på vilka platser, men det finns en samsyn om att lednätet i området behöver förändras och utvecklas.

Ska du ut och vandra i sommar? Här finns tips om vad du bör tänka på.

Planerade åtgärder på lederna under 2018

Renovering av broar över Trondan och Lunndörrsån

Planera för bro över Tvärån på sträckningen Stensdalsstugorna-Vålåstugorna

Reparation av fem småbroar längs sträckan Vallbo-Stalovielle

Testsäsong för linbana som alternativ till bro, Vålån

Brandskyddsåtgärder efter brandinspektion i rastskydden i Västjämtland

Fortsätta med grusning framför ytterligare fem rastskydd i Västjämtland

Förberedande arbete för att sätta upp ett dass längs leden Kläppen-Helags

Förbättrad dasslösning vid ledcentralen i Vålådalen

Spånga dubbel bredspång Tjallingen-Gåsåns vindskydd

Spånga dubbel bredspång Storulvån-Spåime

Spångning Vålådalen-Lunndörrsstugorna

Loggning av spångbehov samt sommarledsmarkering på sträckorna Vålåstugorna-Lunndörrsstugorna, Vålåstugorna-Stensdalen, Stensdalen-Vålådalen, Vålåstugorna-Vålådalen

Spångning kompletterande Helags-Vålåstugorna

Spångning kompletterande Helags-Sylarna

Spångning Storgräftån-Dörrsjöån

Kryssbyte Vålådalsfyrkanten, ca 60 km led

Vinterledsmarkeringen Vålådalen-Lunndörrsstugorna

Planera för slitageförebyggande åtgärder för att förhindra ytterligare kraftigt slitage, framför allt från cykel, vid Ljungans vindskydd, samt på sträckan Tjallingen-Gåsån

Reka för ny led väster om Handölan

Omdragning av skoterleden Glen-Visjön görs vintern 2018/19 , den kommer att årligen stakas med käpp, inte med permanent kryssmarkering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i fjällen

Mer i ämnet