Närbild på forskningsledaren Annika Nordström som står i entrén till regionens hus i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samverkan är svårt” – se forskningsledaren Annika Nordström svara på tre frågor om samverkan kring socialtjänsten. Foto: Tomas Nyström/SVT

Forskaren i Umeå om kommunsamarbetet: Kan fixa kompetensbristen

Publicerad

Annika Nordström, forskningsledare på FOU Socialtjänst i Västerbotten, tror att Bjurholms och Nordmalings samverkan kan bidra till att lösa kompetensbristen inom socialtjänsten.

– Det är givetvis bättre att vara fler och bli en större enhet, säger Annika Nordström.

Erfarenheter från andra svenska kommuner, och våra grannländer, tyder på att personalen ska dra åt samma håll för att samverkan ska fungera.

– Man behöver hitta en gemensam grund för hur man vill arbeta, säger Annika Nordström, och betonar att attityder, rutiner och normer är av särskild vikt.

Saknas politisk vilja

Kommunsammanslagningar är något som ibland lyfts fram som en lösning på små kommuners utmaning att leverera på välfärdsuppdragen.

Den senaste statliga utredningen som undersökte sammanslagningar visade att det inte finns någon politisk vilja att gå samman – inte heller hos de små kommunerna. Men i utredningen betonas att det bör finnas beredskap för kommande sammanslagningar.

”En otrolig utmaning”

Annika Nordström betvivlar även att en sammanslagning skulle gynna Bjurholm och Nordmaling.

– Att man slås samman behöver per automatik inte innebära att man blir bättre, säger hon.

Hur liten kan en kommun vara och ändå uppfylla välfärdskraven?

– Länet har många av landets minsta kommuner och de har levererat ändå. Det har inte blivit någon katastrof. Men det är klart att det är en otrolig utmaning, säger Annika Nordström.

Krävs flexibla personer

Kommunernas socialtjänster förväntas hantera en rad områden så som exempelvis våld i nära relation, beroendeproblematik samt hemlöshet. Många större kommuner har skapat specifika enheter för de olika områdena.

Men i mindre kommuner krävs en särskild kompetens att hantera det omfattande uppdraget.

– De ska hantera ett väldigt brett område. Det krävs personer som är flexibla och som gemensamt kan använda varandra på bästa sätt, säger Annika Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.