Genrebild. Foto: TT

Större risk för norrlänningar att dö i förtid vid värmebölja

Uppdaterad
Publicerad

Vid en värmebölja drabbas gamla och svaga hårdare i norra Sverige än söderut, det visar ny forskning från Umeå universitet.

Forskarna har tittat på hur hög temperatur påverkar människor i Umeå, Luleå och Sundsvall och redan vid tre dagars värmebölja dör 30 procent fler i förtid.

– Det beror på att det blir en större relativ förändring i norra Sverige, det är inte den höga temperaturen som är avgörande, det är förändringen människor klarar sämst, säger Bertil Forsberg, professor och enhetschef vid yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet.

Tidigare studerat värmepåverkan

I länder i södra Europa har det länge funnits värmevarningssystem och handlingsplaner för värmeböljor. För att förebygga allvarliga konsekvenser finns det nationella handlingsplaner.

Tidigare har forskarna i Umeå studerat värmepåverkan i Sverige och tillsammans med SMHI tagit fram ett varningssystem som presenterades 2014, vid höga temperaturer utgår varningar till myndigheter och allmänhet. Då studerades värmeböljor och påverkan på gamla och sjuka i Stockholm.

Stora skillnader

Nu har forskarna i Umeå tittat på värmepåverkan i 13 städer, varav tre ligger i Norrland: Umeå, Luleå och Sundsvall. Studien visar på större påverkan där, redan vid tröskel 1 ökar dödligheten med 30 procent.

– Vi visste sedan tidigare studier att vi är sämre acklimatiserade till höga temperaturer i svalare trakter, men att det skulle vara så här stor skillnad var överraskande, säger Bertil Forsberg.

Temperaturtrösklar utifrån tidigare studier:

1. Tre dagar över 27 grader – 10 procent fler dör i förtid på grund av värmen.

2. Tre dagar över 30 grader – 20 procent fler dör.

3. Fem dagar över 30, eller högre temperatur – ännu högre dödlighet, men få studier finns.

Enligt nya studien är det alltså 30 procent ökad risk för död i förtid redan vid nivå 1 i norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.