Foto: TT arkiv

Forskarlarm: Klimatet förändras allt snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Jordens klimat blir allt mer extremt och befinner sig nu på icke-kartlagt område. Det visar den årliga rapporten från Meteorologiska världsorganisationen (WMO) som släpptes i dag.

Enligt rapporten var 2016 ett år där flera oroväckande klimatrekord på nytt blev utraderade. Det handlar bland annat om extremtorka, arktiska värmeböljor, krympande havs- och inlandsisar, och stigande havsnivåer.

Okänt område

Att 2016 blev extremt beror delvis på att det naturliga väderfenomenet el Niño var ovanligt kraftfullt. Men en stor del av uppvärmningen beror på mänsklig aktivitet.  

Klimat

– Även om det blir en svagare el Niño 2017 kommer pågår nu så stora klimatförändringar på flera platser på jorden att våra kunskaper inte längre räcker till. Jordens klimat befinner sig nu på allvar på icke-kartlagt område, säger WMO:s forskningschef David Carson.

Meteorologiska data har bekräftat att förra året var den globala temperaturen i genomsnitt omkring 0.06 grader Celcius högre än året innan, vilket gör 2016 till det varmaste året sedan mätningarna började år 1880.

På mammutarnas tid

Men enligt vissa forskningsrön kan det vara svindlande 115.000 år sedan jordens klimat senast var så varmt, skriver the Guardian. Och när det gäller koldioxidhalten i atmosfären måste man enligt Nasa gå 4 miljoner år bakåt i tiden för att hitta lika höga nivåer som dagens.

Det oroväckande innehållet i WMO:s rapport har fått flera forskare att reagera starkt mot dem som fortfarande hävdar att klimatförändringarna inte beror på mänsklig aktivietet. En är sir Robert Watson vid University of East Anglia, som tidigare varit chef för FN:s klimatpanel:

Kostsamt att blunda

– Våra barn och barnbarn kommer att se tillbaka på dagens klimatskeptiker och fråga sig hur de kunde offra hela planeten bara för billig fossil energi. Särskilt som det är betydligt dyrare att inte göra något än att gå över till ett fossilfritt samhälle.

Läs mer: Köttet största hotet mot klimatet

2016 kan alltså vara det varmaste året på mer än 100.000 år. Samtidigt varnar WMO varnar för att klimatförändringarna ser ut att fortsätta med oförminskad styrka under 2017. Faktum är att flera av de färska rekorden redan blivit utraderade. 

USA fick uppleva en exceptionellt varm februarimånad med tusentals lokala värmerekord. I Australien har sommarens värmeböljor varit extrema, både när det gäller temperaturerna och varaktigheten.

Extremväder

Än tydligare märks uppvärmningen i polartrakterna. Nordpolen har den gångna vintern upplevt tre ”värmeböljor” med temperaturer kring nollstrecket, och observationer visar att havsisarnas utbredning varit betydligt mindre än normala år både på södra och norra halvklotet.  

Men mest oroande sägs den temperaturhöjningen av havsvattnet vara. Förutom att vattennivån stiger innebär det också att haven tappar sin förmåga att ta hand om överskottsenergin från växthuseffekten.

Läs mer: Haven värms upp allt snabbare

Varmare havsvatten kan enligt WMO:s rapport innebära att både luft- och havsströmmar ändrar riktning. Detta kan redan i dag ha påverkan på väder och temperaturer på flera håll. Som exempel nämner man att vintern i Nordafrika och Mellanöstern varit ovanligt sval, samtidigt som flera värmerekord slagits i USA och Kanada.

Läs mer: Klimatlöftena otillräckliga

Uppmaningen från forskarna bakom rapporten är att löftena från klimatöverenskommelsen i Paris om minskade utsläpp av växthusgaser verkligen infrias. Enligt WMO:s generalsekreterare, finländaren Petteri Taalas, utgör avtalet ett ”historiskt landmärke”. 

– Dessutom är det helt avgörande att satsningarna  på klimatobservationer och forskning ökar Annars kommer inte kunskaperna att kunna hålla jämna steg med klimatförändringarna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet