Enligt Riksskogstaxeringen har tillväxten i den svenska skogen gått ned under en tioårsperiod. Nu misstänker forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå att det har att göra med att atmosfären blivit torrare.
– Hastigheten i tillväxten har minskat, vi tror att det har att göra med att luften blivit mycket torrare, säger Hjalmar Laudon, forskare på SLU i Umeå.
Varma och torra somrar med lite nederbörd gör att grundvattennivån sjunker samtidigt som luften blir torrare. Träden kan inte suga upp vatten från marken. Klyvöppningarna stängs. Tillväxten avstannar.
Inte bekymrade
Forskningen har skett vid SLU:s försöksområde vid Svartberget i Västerbotten. Forskarna menar att den allt torrare luften är en effekt av klimatförändringarna. Men skogsbolaget SCA som är Europas största privata skogsägare är inte så bekymrade över den nedåtgående trenden.
Stressade träd
Skogsstyrelsen ser stora risker med utvecklingen i skogen.
– Torka innebär att träden blir stressade, det sänker tillväxten och minskar möjligheten för träden att försvara sig, säger Tobias Eliasson på skogsstyrelsen i Sundsvall.
Sedan 2018 har 32 miljoner kubikmeter gran dödats av skadeinsekten granbarkborre, delvis en effekt av torka.