Förskolan Karlavagnen med fem avdelningar på Teg i Umeå har valt en annan väg än de SVT Nyheter berättat om senaste dagarna. Och det har fått förskolläraren Anette Bredberg att stanna kvar på den här arbetsplatsen i 17 år.
– Jag tror att det som gör vår arbetsmiljö bra är att vi har en tydlig struktur och goda förutsättningar. Vi får till exempel ut vår planeringstid, och så har vi lite högre bemanning vilket innebär att vi inte behöver vikarier utan kan hjälpas åt, berättar hon.
”Förebygga i god tid”
Det handlar också om till exempel friskvård, om fotvård och massage på arbetstid och möjlighet att lägga ut extra lediga dagar.
– Vi försöker vara offensiva i arbetsmiljöarbetet och det innebär att vi satsar pengar på olika sätt för att människor ska må bra, och så är vi systematiska och försöker ta reda på och undersöka hur vi mår för att kunna förebygga saker i god tid, förklarar förskolechefen Mikael Westerlund.
Förskolan har gjort resan från kommunal verksamhet via intraprenad till att bli ett personalkooperativ.
– Många tror ju att det blir dyrt att arbeta så här men jag hävdar ju att det är precis tvärtom. Satsar man mer pengar på personalens hälsa och ökar personaltätheten så tjänar man genom färre sjukskrivningar och mindre frånvaro. Så jag säger att man vinner i längden på att vara offensiv och satsa mer pengar, säger Mikael Westerlund som idag kan konstatera att ingen ur personalen varit sjukskriven på grund av stress senaste femton åren.
Men det handlar enligt förskolechefen om att våga.
Är delaktiga
För förskollärarna som Anette Bredberg handlar det också mycket inflytande och delaktighet i hela kedjan.
– Vi är en liten enhet och är med och påverkar hela vägen. Det tror jag är en fördel som gör att man trivs bättre på arbetet. Här har vi medinflytande på ett annat sätt tror jag.
Är du stressad någon gång?
– Jo, nog händer väl det, det är väl alla. Men det blir inte övermäktigt. Och det finns ju positiv stress också.