Färre söker sig till akuten i Umeå efter jul- och nyårshelgen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en fortsatt hög arbetsbelastning på akutmottagningen i Umeå, även om det är färre som sökt sig dit efter nyår. Vårdplatsbristen gör att patienterna inte kan slussas vidare till en sjukvårdsavdelning.

– Jag hoppas att influensa, covid och RS-viruset snart försvinner för att minska belastningen på sjukvården, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akutmottagningen.

I december förra året gick Region Västerbotten ut och vädjade till patienterna att sparsamt besöka akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus. Anledningen var att man märkt av ett ökat söktryck.

Trots uppmaningen har belastningen varit fortsatt tung och inne på sjukhuset är det ungefär 40 överbeläggningar, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akutmottagningen i Umeå.

– Julhelgen var en extremt tung helg. Vi hade långa vårdtider för patienterna och patientsäkerheten var absolut hotad, säger han.

Ser bättre ut inför trettonhelgen

På grund av personalbrist har antalet vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus minskat till cirka 290. Det gör att patienterna blir kvar på akutmottagningen istället för att slussas vidare till en sjukvårdsavdelning.

– Vi har tillräckligt mycket personal på varje pass, men belastningen blir för tung för dem så vi skulle kanske ha behov av ännu fler, men vi gör vad vi kan för att bemanna upp, säger Kent Sandström.

Magnus Hedström som är områdeschef för Länssjukvård område 1 säger att antalet överbeläggningar på NUS svänger från dag till dag.

– Just nu ser det hyggligt ut, men vi har haft ett jätteansträngt läge. Men det ser lite bättre ut inför trettonhelgen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.