Det är ett fortsatt pressat vårdläge på akutmottagningen i Umeå. Biträdande avdelningschef Kent Sandström är orolig över patientsäkerheten inför nyårshelgen. Foto: SVT

Oro inför nyårshelgen på akutmottagningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på akutmottagningen har varit fortsatt högt under julhelgen. Bristen på personal gör att antalet vårdplatser är få – inför nyårshelgen räds man nu att patientsäkerheten brister.

– Det ser mörkt ut med vårdplatssituationen. Vi gör vad vi kan för att bemanna upp hos oss, men det kommer bli en tuff belastning, säger biträdande avdelningschef på NUS akutmottagning, Kent Sandström.

Brist på personal har tvingat NUS att dra ned på antalet vårdplatser, samtidigt ökar trycket på vården i samband med en ökad smittspridning av infektionssjukdomar. 

Tidigare i december larmade Norrlands universitetssjukhus akutmottagning om bristen på vårdplatser. Personalen gick ut och vädjade länsborna om att söka vård sparsamt

Oro inför nyårshelgen 

På grund av vårdplatsbristen på sjukhuset blir patienterna kvar på akutmottagningen i väntan på vårdplats.

– Det är det här jag menar är ett hot mot patientsäkerheten. Det blir en för hög andel kvar på akuten samtidigt som det hela tiden kommer in nya patienter, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på NUS akutmottagning och fortsätter:

– Risken med att bli kvar på akuten är att vi inte har möjlighet att tillgodose deras behov, det kan leda till vårdskador, såsom trycksår eller fallskador. För personalens del är problemet att arbetsbelastningen blir alldeles för hög.

”Gör vad vi kan”

Nu väntas ännu en tuff helg inför nyårsafton och i Umeå spås ingen avmattning i antalet infektionspatienter.

– Situationen för oss på akutmottagningen kommer förmodligen inte lätta förrän sjukhuset har fler vårdplatser. Tills dess gör vi vad vi kan för att höja vår bemanning, säger Kent Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.