• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Miljöchef i Nordmaling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är många som hört av sig och funderat”, säger Andreas Nyman, miljöchef i Nordmalings kommun – hör i klippet om vad han tycker har varit positivt med uppmärksamheten. Foto: Elin Moberg

Förvirring kring EU-direktiv – flertalet kommuner i Västerbotten tillåter eldning: ”Självklart blir det majbrasa”

Uppdaterad
Publicerad

Inför valborg råder det förvirring kring eldning – detta efter nya direktiv från EU. Men majoriteten av kommunerna i Västerbotten tillåter fortfarande eldning av trädgårdsavfall.

– Självklart blir det majbrasa, men elda klokt och kasta inte på massa jox, säger Nicke Grahn (L), kommunalråd och miljöchef i Dorotea.

Enligt Naturvårdsverket får man inte elda trädgårdsavfall utan det ska komposteras på tomten eller på återvinningscentralen.

Kommuner har en möjlighet att göra undantag om fördelarna överväger nackdelarna.

EU-direktiv

Tio kommuner i Västerbotten tillåter eldning

Dorotea kommun är en av tio kommuner i Västerbotten som tillåter att man eldar trädgårdsavfallet.

– Vi eldar inte löv på samma sätt i norra Sverige, säger Nicke Grahn (L), kommunalråd och miljöchef.

I Dorotea är grundreglerna att inte störa grannar, elda med förstånd och följa lokala angivelser när eldningsförbud råder.

– Vi har fått påminna om att sopor ska till återvinningen i och med de här nya direktiven, säger Nicke Grahn.

I vissa kommuner behöver man ansöka om dispens om man ska anordna en större majbrasa. Det kan då ses som ett offentligt arrangemang och andra tillstånd från exempelvis polis och räddningstjänst kan behövas.

Olikheter mellan kommuner

Två kommuner i Västerbotten tolkar föreskrifterna på ett annat sätt. I Umeå och Vindeln tillåts det inte att elda på tomten eller ha en majbrasa utan att ha dispens.

– Det är solklart att EU-direktiv går före lokala föreskrifter. Har man för avsikt att göra sig av med grenar och kvistar är det avfall och då ska det till återvinning eller komposteras, säger William Jonsson, miljöinspektör på Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet