En delad bild som visar två sektioner. Tills vänster syns en man som sitter i en bil, klädd i en ljus tröja. Tills höger finns en bil i ett snötäckt landskap, där bilen har skador på taket och vägbanan är lerig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Elveros hade änglavakt när han kraschade med bilen utanför Norsjö. I klippet berättar han hur olyckan gick till och hur den har förändrat hans bilkörning. Foto: Lukas Deininger/SVT, Privat

Fredriks bil larmade till SOS när han voltade ner i diket utanför Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Elveros kraschade med sin bil utanför Norsjö. När han vaknade till liv hade bilen larmat SOS och ambulans var på väg.

– Det var en olycka där en del stryker med, säger Fredrik Elveros och menar att trafiksäkerhet har blivit en materialsport.

Under en bilfärd från Skellefteå till Malå i oktober 2023 var olyckan plötsligt framme och Fredrik Elveros fann sig själv blödande i en bil med glassplitter runt sig.

Trots att Fredrik voltade av vägen i hög hastighet kunde han snabbt konstatera att det enbart handlade om ett jack på pannan. Han kunde själv ta sig ut ur bilen.

– En lastbilschaufför kom också och tittade till mig. Jag tog mig till vägen och så småningom kom en ambulans, säger han.

Bilen larmade själv

Larmcentralen ringde till Fredriks bil eftersom den var utrustad med larmsystemet eCall, som kan kontakta SOS vid en olycka samt överföra information om exempelvis bilens position. Att ringa själv hade tagit betydligt mer tid.

– Mobilen for ju nånstans i bilen under kraschen. Att hitta den kan ju fördröja hjälpen ordentligt, säger Fredrik Elveros.

”En materialsport”

Fredrik tycker inte att larmsystemet var avgörande för honom, eftersom han bara fick lindriga skador. Bilen höll trots de stora krafterna och andra trafikanter såg olyckan.

– Det hade kunnat sluta värre. Det hade också kunnat vara en singelolycka på en enskild väg, säger han.

Fredrik behövde inte uppge exakta detaljer om olycksplatsen under samtalet, vilket kan vara svårt direkt efter en olycka.

– Att klara sig i en olycka är tyvärr en materialsport, säger han.

En delad bild som visar en olycksplats till vänster med blåljusfordon, inklusive en ambulans och brandsläckare, samt flera poliser som utför sitt arbete. Till höger syns en person i en skjorta som står stilla, med ett neutralt uttryck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots många fördelar med automatlarm så är tre av fyra larm falska. Björn Skoglund på SOS Alarm berättar om konsekvenserna. Foto: Mikael Nilsson, SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.