En delad bild som visar en olycksplats till vänster med blåljusfordon, inklusive en ambulans och brandsläckare, samt flera poliser som utför sitt arbete. Till höger syns en person i en skjorta som står stilla, med ett neutralt uttryck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetsspecialisten Björn Skoglund berättar om konsekvenserna av den växande mängden automatlarm till SOS Alarm. Foto: Mikael Nilsson, SOS Alarm

SOS Alarm: Allt fler falsklarm på grund av ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler bilar, mobiler och klockor kan numera larma SOS på egen hand när de misstänker en olycka. Men tre av fyra larm är falska.

– Om vi ska ta alla larm på allvar kommer vi skicka ut räddningsresurser i onödan, säger verksamhetsspecialisten Björn Skoglund.

Sedan mars 2018 behöver alla nya bilar i EU vara utrustade med larmsystemet eCall, som kan larma SOS själv vid en olycka samt överföra information om exempelvis bilens position.

Liknande tekniker finns nu även i nyare mobiltelefoner och smarta klockor.

– I grunden är det ju bra funktioner. Om jag åker av vägen och sitter medvetslös i en bil är det ju bra att bilen larmar själv, säger Björn Skoglund.

Skadade kan behöva vänta på hjälp

2023 fick SOS 10 319 automatiskt utlösta larm via e-call. Larmoperatören bedömer sedan om det behövs hjälp eller inte. Bara 24 procent av dem åkte SOS ut på.

– Konsekvensen blir att personer som behöver hjälp på riktigt riskerar att få vänta, säger Björn Skoglund.

När det gäller automatiska larm från smartphones var siffran under andra halvan 2023, efter att SOS har börjat göra statistik, ännu lägre. Bara 7 procent var riktiga larm.

Hittade två mobiler under samma natt i Piteå

Sedan är det inte säker att resursen på plats gör en åtgärd.

– De kanske bara hittar en mobil som ramlade av taket som någon glömde när bilen körde iväg, berättar Björn Skoglund.

Exakt det hände två gånger natten till den 30 juli 2023 i Piteå. En mobil larmar SOS, räddningstjänsten åker ut och hittar mobilen på vägbanan.

– Vi har även fått automatlarm från folk som åkte berg- och dalbana eller ramlade i skidbacken, berättar han.

Ny android-uppdatering – massvis larm strömmade in

I december 2022 släppte mobiljätten Android en ny uppdatering som medförde en förändring kring automatlarmen. Bara under några månader ökade automatlarmen till SOS kraftigt.

– Det förhöjde svarstiden under fyra månader innan vi listade ut vad det var och kunde påtala det för tillverkaren, säger Björn Skoglund.

Tillsammans med andra räddningsorganisationer i EU, som vittnar om samma problematik, har dialogen med utvecklarna förbättrats den senaste tiden. SOS Alarm gärna hade varit mer delaktig redan under utvecklingsprocessen, berättar Björn Skoglund.

”Hoppas verkligen att de har fel”

Då äldre mobiler byts ut mot nyare modeller som har den nya larmtekniken kommer antalet felaktiga larm att öka framöver, menar Björn Skoglund.

– Tillverkarna själva har sagt att man kan räkna med strax under ett felaktigt larm per mobil. Då är vi uppe i många miljoner larm. Jag hoppas verkligen att de har fel, säger han.

Så många e-call från bilar var riktiga larm

Andel automatiskt utlösta larm

2020: 23,1 %
2021: 13 %
2022: 25 %
2023: 24 %

Andel manuellt utlösta larm

2020: 1 %
2021: 0,8 %
2022: 0,6 %
2023: 0,6 %

Med riktiga larm menas händelser där rär räddnings- och/eller ambulansresurs rapporterat sig framme vid händelsen. Innebär inte alltid att en åtgärd görs. Ibland hittas exempelvis ingen larmande bil på platsen.

Källa: SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.