Alt-text: En brandman står framför två brandbilar i en garagemiljö, klädd i en uniform med en namnskylt. Bakgrunden innehåller en arbetsplats med brandutrustning och verktyg synliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vakthavande räddningschef Johan Wickenberg berättar hur räddningsregionen MittNorrland hanterar automatlarmen från bilar, mobiler och klockor. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Räddningstjänsten om ökningen av falska larm: ”Tidsvinsten värd väldigt mycket”

Publicerad

Antalet automatlarm blir allt fler. Men ännu har trycket på räddningstjänsterna i norra Sverige inte ökat.

– Mycket sållas bort på vägen, säger vakthavande räddningschef Johan Wickenberg.

Räddningsregion MittNorrland är Sveriges till yta största ledningssystem som koordinerar insatser på en tredjedel av landets yta. 82 räddningsstationer från Arjeplog i norr till Sundsvall i söder är anslutna.

Än så länge utgör ökningen av antalet automatlarm inga problem i den dagliga verksamheten.

– Det ligger på en nivå som är fullt rimligt, säger Johan Wickenberg som är vakthavande räddningschef på räddningsregion MittNorrland.

Men även han berättar om att resurser larmas till insatser där det till slut visar sig att utryckningen inte hade behövts.

SOS gallrar larmen

Att de falska larmen inte är särskilt påtagliga hos räddningstjänsterna i norra Sverige ännu kan ha att göra med att SOS redan kan sortera bort en viss andel automatlarm som inte kräver en insats.

– Mycket sållas bort på vägen. Det som är osäkert rinner vidare till oss, berättar Johan Wickenberg.

Om oklarheterna kvarstår åker resurser från närmaste brandstation till platsen för en kontroll.

Hoppas på teknikutveckling

Eftersom antalet tekniska produkter som kan larma själv kommer att öka i samhället tror Johan Wickenberg att antalet larm som hamnar hos räddningstjänsten kommer att öka.

– Vi får hoppas på att tekniken går fram så att vi får mindre falska larm, säger han och berättar om automatlarm från bilar som står i verkstaden eller från skidåkare som ramlar i backen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.