Mouslem Fahker Aboud, Musse, i Vilhelmina i sitt hem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Vilhelminabon Musse om stödet från ortsborna. Foto: Berno Jonsson/SVT

Frisören Musse i Vilhelmina hotas av utvisning – ortsborna vägrar klippa sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att utvisa Vilhelminafrisören Mouslem Fahker Aboud till Irak efter 16 år i Sverige har upprört en hel ort. Flera personer har i protest låtit bli att klippa sig i väntan på att Musse ska återvända hem från Migrationsverkets förvar.

Sedan februari är han åter på hemmaplan – men oklart hur länge.

Frisören Mouslem Fahker Aboud, även kallad Musse, från Vilhelmina, har bott i Sverige i 16 år. Han har fått avslag på sina asylansökningar och har suttit i Migrationsverkets förvar i månader i väntan på utvisningsbesked.

I början av februari släpptes han – trots att beslutet att utvisa honom kvarstår. Något som flera andra lokalmedia rapporterat om.

Rörd över hemortens stöd

Nu är han tillbaka i sitt hem i Vilhelmina och rörd över ortsbornas stöd. Många har låtit bli att klippa sig i protest.

– De har väntat på mig i nästan fem månader. Snart ska jag träffa dem och krama dem mycket, säger Musse.

Framtiden oviss för Musse

Hur framtiden kommer att bli för Musse är oviss. Trots det är han glad över att återförenas med hemorten, villan och kunderna.

– Det här är mitt hem och jag älskar hela Vilhelmina, säger han.

Migrationsverket kan inte uttala sig om enskilda fall, men säger att förvar används i de fall då det finns risk att personer väljer att hålla sig undan i samband med en utvisning.

– Lagstiftningen medger att en person kan vara förvarstagen i upp till ett år men om vi bedömer att vi inte kan verkställa i närtid så kan man släppas ur förvar. Det kan också senare tas ett nytt beslut om förvar, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth.

Byråkrati kan dra ut på tiden

Hur vanligt är det att man får ett utvisningsbesked om man befunnit sig nästan 20 år i landet?

– Ingen får sitt första utvisningsbesked efter 20 år. När det drar ut på tiden handlar det ofta om att individen har hållit sig undan. Det finns vissa länder som säger att man inte tar emot medborgare om de inte vill återvända frivilligt, Irak har tidigare varit ett sådant exempel. Då kan det dra ut på tiden, säger Jesper Tengroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.