Allt fler små barn insjuknar i typ 1-diabetes. Mellan 2018 och 2022 har antalet som får sjukdomen innan fem års ålder ökat med 62 procent i Sverige, enligt en ny rapport från Barndiabetesfonden.
Urintest visade högt blodsocker
Föräldrarna Julia och Tony i Umeå kände en oro när sonen Bill började visa tecken på att något inte stod rätt till. Vid första vårdkontakten fick de svaret att Bill gick igenom en utvecklingsfas.
Efter ett urintest visade det sig att Bill hade höga blodsockervärden och en utredning för diabetes påbörjades.
Annorlunda vardag
Idag har Bill tillsammans med sin familj levt med typ-1 diabetes i drygt ett halvår, och vardagen är allt annat än vad den var innan Bill blev sjuk.
– En sådan simpel sak som att hoppa studsmatta är inte självklar längre. Bill kan inte bara springa ut och leka alla gånger som andra barn kan, säger mamma Julia.
”Många har dålig kunskap”
Julia och Tony upplever att många har dålig kunskap om diabetes, och att typ 1- och typ 2-diabetes ofta misstas för att vara samma sjukdom.
De hoppas att fler vill lära sig och förstå att det handlar om en allvarlig sjukdom.
– Jag minns tydligt när jag åkte från sjukhuset efter beskedet hur dålig kunskap man hade. Jag skyllde på mig själv för alla godisar vi åt när jag hämtade honom från förskolan. Men läkaren förklarade att Bill skulle fått typ-1 diabetes oavsett om vi hade ätit två kilo godis om dagen, säger pappa Tony.
Vad är skillnaden mellan diabetes typ 1 och 2?
• Typ 1-diabetes uppstår när kroppens immunförsvar angriper de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln. Typ 2-diabetes uppstår ofta i samband med osunda livsvanor så som övervikt och en ohälsosam kost.
• Vid typ 1-diabetes har kroppens eget insulinproduktion minskat eller helt upphört. Vid typ 2-diabetes producerar kroppen fortfarande insulin, men inte i tillräcklig mängd.
• Typ 2-diabetes kan lindras vid förändrade livsvanor så som viktnedgång och en hälsosammare kost, på så sätt finns möjligheten att leva symtomfri. Typ 1-diabetes kräver medicinering av insulin, dygnet runt och livet ut.
Källa: Barndiabetesfonden.