• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Promenad med hund och forskaren Olov Rolandsson Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man ha hund eller inte? – Hör forskaren Olov Rolandsson vid Umeå universitet i klippet. Foto: SVT

Hund hjälper inte vid diabetes – ny studie förvånar Umeåforskare: ”Oväntat”

Publicerad

Det hjälper inte att ha hund om du har typ 2-diabetes. Det visar en ny studie vid Umeå universitet.

Resultatet förvånar forskarna.

– Hypotesen var att det skulle vara tvärt om, säger Olov Rolandsson vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet.

I studien har forskarna följt 218 000 personer i Sverige som nyligen fått diagnosen diabetes typ 2. Av dessa var knappt fyra procent hundägare.

Under fem års tid följde man personerna. Där kunde forskarna se att hundägarna hade en sämre utveckling av blodsockernivåerna jämfört med andra.

– Hypotesen var att det är bra att ha hund. Vi trodde att man skulle få bättre värden om man var ute och gick, hunden är människans bästa vän liksom. Men så blev det inte, säger Olov Rolandsson.

Vad kan det beror på, att de hade sämre resultat?

– Det visade sig att hundägarna rökte i högre utsträckning än icke hundägare. Vi vet att rökning spelar stor roll för dödligheten. Om man går ut med hunden två gånger per dag och röker under den tiden har inte hunden så stor effekt, säger Olov Rolandsson och fortsätter:

– Man rör sig inte så intensivt som man borde, det är mest hunden som rör sig. Men sedan spelar annat roll. Hundägarna vägde mer i det här fallet, vi har inte kollat kosten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.