Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professorn Brigitta Evengård berätta om riskerna med att tusentals år gamla virus tinar upp i arktisområden och varför det hänger ihop med Ukrainakriget. Foto: SVT

Tusenåriga virus tinar fram när permafrosten i Sibirien smälter – Umeåforskaren: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Nedfrusna virus, så kallade zombievirus, kan få nytt liv när permafrosten smälter.

Nu finns oro för fler pandemier när forntida virus väcks ur tusenårig vila.

– Utan friska ekosystem har vi ingen mänsklig hälsa, säger professor Birgitta Evengård vid Umeå universitet.

På grund av den globala uppvärmningen smälter permafrosten i Sibirien och virus som legat nedfrusna i över 40 000 år frigörs. Nu har den franska professorn Jean-Michel Claverie visat att virus som legat vilande i permafrosten kunnat bli aktivt igen när det fördes in i amöbor.

– Det här visar att forntida virus kan väckas till liv när de kommer i kontakt med till exempel vatten, säger Birgitta Evengård, professor vid institutionen för mikrobiologi vid Umeå universitet.

Klimat

Risk för nya pandemier

Det äldsta virusprovet som väckts till liv av den franska forskargruppen var 48500 år eller äldre. Och enligt Birgitta Evengård, som forskar om infektionssjukdomar och klimatförändringar i Arktis finns uppenbara risker för nya pandemier.

– Det tar tid för våra immunförsvar att anpassa sig till nya virus och har vi inte friska ekosystem har vi ingen mänsklig hälsa.

Inga data från Ryssland

Efter att Ryssland gick in i Ukraina i mars 2022 avbröts många samarbeten med ryska forskare och därför saknas i nuläget viktiga data över läget i Sibirien. Birgitta Evengård vill se mer övervakning, ökad beredskap och ökad kunskap.

– Klimatförändringarna i Arktis går snabbt nu, vi måste vara proaktiva och ligga steget före. Vi forskare kan så mycket, men vi måste jobba tillsammans, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet