Gruvan ligger i ett känsligt naturområde vid Stöttingfjället och det är tuffa miljökrav som ställs för att bolaget ska få utöka sin gruvbrytning.
– Vi har en fantastisk miljö, tystnad och orörd natur och helst skulle jag vilja ha kvar den, men jag förstår också att gruvverksamheten kan ge jobb och liv för bygden och därför är det svåra frågor att ta ställning till, säger Maria Staaf som har sina rötter och sin sommarstuga i byn Fäbodliden.
Vill bryta 500 000 ton per år
Dragon Mining köpte tillståndet för brytning av det konkursdrabbade Lappland Goldminers för omkring sju år sedan. Priset var 40 miljoner kronor och vid en provbrytning hittades guld för 50 miljoner och det finns ännu mer guld i den åder som Dragon Mining nu söker miljötillstånd för. Företaget planerar att bryta cirka 500 000 ton per år.
Josh Stewart som är projektledare för gruvan i Fäbodliden vill inte uttala sig innan förhandlingarna som just nu pågår i mark- och miljödomstolen är klara men hoppas få igenom sin ansökan.
Länsstyrelsen ställer krav
Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet har ställt upp krav kring hur de giftiga metaller som kommer fram vid brytningen ska tas omhand men Naturskyddsföreningen menar att företaget i sin ansökan vill kringgå flera av kraven.
– Jag har läst deras motiveringar och tycker att mycket är felaktigt och ovetenskapligt så jag hoppas att de krav som länsstyrelsen har ställt upp verkligen går igenom, säger Torgny Forsgren som jobbar för Naturskyddsföreningen i Lycksele.
Se bilder från gruvområdet och hör fler röster i klippet ovan.