Hör Gunnar berätta om hur vattenreningslådorna fungerar Foto: SVT

Umeåbon Gunnar ska hjälpa fattiga med rent vatten

Publicerad

Rent vatten är inte alltid lätt att få tag på om en bor i fattigare delar av världen.

Nu åker Västerbotten-föreningen Out of Ashes till Nepal och tar bland annat med sig svenska vattenrenare.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur de kommer användas, säger Gunnar Rydin.

Föreningen Out of Ashes har varit aktiv i välgörenheten till Nepal i flera år. En av de aktiva är Umeåbon Gunnar Rydin, som bidragit i att lyfta barn från utsatta situationer till att sätta sig vid skolbänken och gå i bräschen för en högre utbildning som annars varit otänkbar för till exempel det fattiga Badifolket.

– Alla de äldre barnen som börjar med en utbildning är alltid den första. Den första som blir journalist, den första som blir läkare eller vad det nu kan vara, säger Gunnar Rydin.

”Genialiskt enkel sak”

På torsdagen åker Gunnar den långa resan till Nepal för ännu ett besök. Den här gången tar han med sig en svart dunk som ska fungera som en vattenrenare. Med enbart solens strålar kan den förvandla byarnas skitiga flodvatten till rent vatten.

– Det är en så genialiskt enkel sak, så pass enkelt att vem som helst kan göra det, säger Gunnar och fortsätter:

– Kan man låta de allra minsta barnen använda detta, som ofta har problem med diarré och liknande, och på så vis få ett förbättrat hälsoläge, då är det jättebra, säger Gunnar Rydin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.