Kriminalteknikern Dan Lindgren och en närbild på en dna-analys

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Borde stå kvar längre” – hör varför kriminalteknikern Dan Lindgren anser att dna-profiler borde finnas i polisens register en längre tid. Foto: Tomas Olsson/arkiv

Hagamannens dna försvinner från polisens register – kriminaltekniker kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Serievåldtäktsmannen Hagamannen satte under flera års tid Umeå i skräck. Om två år raderas hans dna från polisens register. Detta kritiseras av kriminalteknikern Dan Lindgren som jobbade med fallet.

– För min del skulle jag hellre se att det finns kvar längre tid än vad det finns stipulerat just nu, säger Dan Lindgren.

Hagamannen dömdes till 14 års fängelse för två försök till mord, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt.

2015 frigavs han och om två år raderas också hans dna-profil enligt lag från polisens register.

Enligt lagen om belastningsregistret ska dna-profilen till en fängelsedömd tas bort från registret tio år efter att personen har blivit frigiven.

Polisens rättsavdelning bekräftar att det också gäller den så kallade Hagamannen. Han frigavs i juli 2015, så hans dna-profil tas bort från registret i juli 2025. Det här förutsatt att han inte misstänks för nya brott innan dess.

Registret viktigt för polisen

Registret finns hos polismyndigheten NFC, nationella forensiska centrum, och innehåller i profiler från nästan 170 000 personer.

Registret används dagligen för att matcha säkrade DNA-spår från brottsplatser.

– Syftet är att klara upp fler brott genom att samla på sig profiler från det som inte är uppklarat och profiler från personer som antingen är misstänkta för brott eller har begått brott, säger Ricky Ansell verksamhetsexpert på NFC.

Misstänks Hagamannen för nya brott efter 2025 måste ett nytt dna-prov tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.