Som matfisk är nättingen är en vattendelare där åsikterna går isär. Vissa gillar den inte och menar att det är en slemmig asätare – för andra är det en delikatess.
– Det är som surströmming. Antingen tycker man om det eller inte, säger Hans Carlsson.
Hans har fångat nätting i Rickleån sedan barnsben. Först ovanför Nettingforsen, men när han var 14 år fick han börja fiska i byns vatten, där han fortfarande lägger ut sina nättingstockar så länge säsongen pågår.
– Det är spännande, man vet aldrig hur många man får, säger han.
Mindre fisk och fiskare
När Hans var som mest aktiv kunde han få 3000 nättingar per natt. Förra året var rekordet för säsongen 800 stycken på en natt. Förutom att volymen har blivit lägre är det också färre som fiskar.
När det kommer till hantverket att röka nättingen så är det så få som håller på att man kan räkna dom på en hand. Det är Hans och två personer till i länet som fortfarande håller på men den delikata processen, vilket oroar Hans Carlsson.
– Det är vår generation som håller på, men vi har inte så många yngre. De yngsta som fiskar här i byn är i 40-årsåldern, så jag är rädd att det på sikt dör ut, säger han.
I klippet får de se hur det går till att röka nätting och hur man ska locka unga att låta traditionen leva vidare.